Domowa surówka z marchwi i jabłka
Surówki

Domowa surówka z marchwi i jabłka

Surówka z marchwi i jabłka to jedna z tych surówek, które można przygotować w kilka chwil jako smaczny, zdrowy i dietetyczny dodatek do obiadu. Ja mimo wszystko wolę wersję z odrobiną majonezu. Jednak nawet jego dodatek sprawi, że surówka nie będzie miała zbyt wielu kalorii.

Ta surówka to szybki, tani i prosty dodatek praktycznie do obiadu. Uwielbiają ją dzieci i dzięki niej jesteśmy w stanie „przemycić” im odrobinę zdrowych warzyw i owoców.

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • niepełna łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Surówka z marchwi i jabłka – przepis

Przygotowanie surówki jest niezwykle proste. Marchewkę i jabłko obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Od razu dodajemy sok z cytryny, zapobiegnie on procesowi ściemniania się jabłka. Do surówki dodajemy odrobinę soli, pieprzu i cukru. Całość łączymy przy pomocy majonezu.

Możecie majonez zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, albo kwaśną śmietaną. Wybierzcie, to co lubicie najbardziej.

Jak przygotować surówkę w 3 minuty, zobaczcie na krótkim filmiku.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze