Boże Narodzenie,  Desery,  Przepisy

Czekoladowe ciasteczka świąteczne

Czekoladowe ciasteczka świąteczne sprawdzą się świetnie jako przekąska do poobiedniej herbaty lub kawy. Można wręczyć je również jako prezent albo udekorować nimi świąteczne drzewko. Mocno kakaowe z odrobiną waniliowej nuty. Wystarczą foremki w świątecznych kształtach oraz foliowa torebka do wyciskania maślanego lukru. Ekstrakt waniliowy warto zastąpić świeżą wanilią.

Sprawdź przepis na: Ciasto a’la piernik

Składniki:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej (lub 2 laski wanilii)
  • 1 duże jajko

Dodatkowo na lukier:

  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła

Czekoladowe ciasteczka świąteczne – przepis

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz szczyptę soli. W misie miksera utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko oraz esencję waniliową (jeśli masz w domu wanilię, możesz dodać ziarna z dwóch lasek) i ucieraj jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach. Wsyp suche składniki i wyrób gęste ciasto. Jeżeli zbytnio się klei, dodaj odrobinę mąki. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na podsypanej mąką tortownicy rozwałkuj 1/4 ciasta. Powinno mieć grubość około 0,5 cm. Wycinaj foremkami dowolne kształty i układaj na blaszce w odstępie około 2 cm, żeby się nie skleiły. Piecz ok. 8 minut aż do lekkiego zarumienienia się ciastek. W tym czasie przygotuj kolejną porcję ciasta w analogiczny sposób. Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej cały pergamin odłożyć na kratkę, ponieważ ciasteczka muszą stwardnieć.

Aby przygotować lukier, zacznij od utarcia masła z cukrem pudrem, stopniowo dodawaj mleko. Jeżeli chcesz, by Twój lukier był kolorowy, możesz dodać również odrobinę barwnika spożywczego. Gotowy lukier przełóż do szprycy cukierniczej, a jeśli jej nie posiadasz, to do foliowej torebki, której następnie odetnij rożek. Udekoruj ciasteczka wedle własnego uznania.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.