Czekoladowe ciasteczka świąteczne sprawdzą się świetnie jako przekąska do poobiedniej herbaty lub kawy. Można wręczyć je również jako prezent albo udekorować nimi świąteczne drzewko. Mocno kakaowe z odrobiną waniliowej nuty. Wystarczą foremki w świątecznych kształtach oraz foliowa torebka do wyciskania maślanego lukru. Ekstrakt waniliowy warto zastąpić świeżą wanilią.
Sprawdź przepis na: Ciasto a’la piernik
Składniki:
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej (lub 2 laski wanilii)
- 1 duże jajko
Dodatkowo na lukier:
- 3 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
Czekoladowe ciasteczka świąteczne – przepis
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz szczyptę soli. W misie miksera utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko oraz esencję waniliową (jeśli masz w domu wanilię, możesz dodać ziarna z dwóch lasek) i ucieraj jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach. Wsyp suche składniki i wyrób gęste ciasto. Jeżeli zbytnio się klei, dodaj odrobinę mąki. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Obejrzyj nasze filmy:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na podsypanej mąką tortownicy rozwałkuj 1/4 ciasta. Powinno mieć grubość około 0,5 cm. Wycinaj foremkami dowolne kształty i układaj na blaszce w odstępie około 2 cm, żeby się nie skleiły. Piecz ok. 8 minut aż do lekkiego zarumienienia się ciastek. W tym czasie przygotuj kolejną porcję ciasta w analogiczny sposób. Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej cały pergamin odłożyć na kratkę, ponieważ ciasteczka muszą stwardnieć.
Aby przygotować lukier, zacznij od utarcia masła z cukrem pudrem, stopniowo dodawaj mleko. Jeżeli chcesz, by Twój lukier był kolorowy, możesz dodać również odrobinę barwnika spożywczego. Gotowy lukier przełóż do szprycy cukierniczej, a jeśli jej nie posiadasz, to do foliowej torebki, której następnie odetnij rożek. Udekoruj ciasteczka wedle własnego uznania.
Smacznego!