Czekoladowe ciasteczka świąteczne sprawdzą się świetnie jako przekąska do poobiedniej herbaty lub kawy. Można wręczyć je również jako prezent albo udekorować nimi świąteczne drzewko. Mocno kakaowe z odrobiną waniliowej nuty. Wystarczą foremki w świątecznych kształtach oraz foliowa torebka do wyciskania maślanego lukru. Ekstrakt waniliowy warto zastąpić świeżą wanilią.

Sprawdź przepis na: Ciasto a’la piernik

Składniki:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej (lub 2 laski wanilii)
  • 1 duże jajko

Dodatkowo na lukier:

  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła

Czekoladowe ciasteczka świąteczne – przepis

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz szczyptę soli. W misie miksera utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko oraz esencję waniliową (jeśli masz w domu wanilię, możesz dodać ziarna z dwóch lasek) i ucieraj jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach. Wsyp suche składniki i wyrób gęste ciasto. Jeżeli zbytnio się klei, dodaj odrobinę mąki. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Obejrzyj nasze filmy:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na podsypanej mąką tortownicy rozwałkuj 1/4 ciasta. Powinno mieć grubość około 0,5 cm. Wycinaj foremkami dowolne kształty i układaj na blaszce w odstępie około 2 cm, żeby się nie skleiły. Piecz ok. 8 minut aż do lekkiego zarumienienia się ciastek. W tym czasie przygotuj kolejną porcję ciasta w analogiczny sposób. Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej cały pergamin odłożyć na kratkę, ponieważ ciasteczka muszą stwardnieć.

Aby przygotować lukier, zacznij od utarcia masła z cukrem pudrem, stopniowo dodawaj mleko. Jeżeli chcesz, by Twój lukier był kolorowy, możesz dodać również odrobinę barwnika spożywczego. Gotowy lukier przełóż do szprycy cukierniczej, a jeśli jej nie posiadasz, to do foliowej torebki, której następnie odetnij rożek. Udekoruj ciasteczka wedle własnego uznania.

Smacznego!

pexels roman odintsov 6088600 scaled