Boże Narodzenie,  Desery

Jogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą

Jogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą to świetny przepis na to, by szybko i łatwo przygotować słodki deser dla rodziny i najbliższych. Mięciutkie, wilgotne, po prostu rozpływające się w ustach. Udekorowane świąteczną posypką z pewnością odnajdą się również na świątecznym stole. Wówczas warto dodać do nich szczyptę korzennych przypraw.

Fajny przepis na: Świąteczne, pachnące pierniczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego

Na lukier i polewę czekoladową:

  • sok z połowy cytryny
  • szklanka cukru pudru
  • 25 g masła
  • 50 g czekolady
  • 50 ml mleka

Jogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą – przepis

Jogurt i jajka wyciągnij z lodówki na pół godziny przed przystąpieniem do pracy. Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszaj wszystkie suche składniki. Jeśli chcesz, możesz dosypać też odrobinę korzennej przyprawy. Do drugiej miski wbij jajko, dodaj jogurt, roztopione (i ostudzone) masło oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszaj za pomocą kuchennej rózgi, po czym połącz ze sobą zawartość obu misek. Wymieszaj łyżką aż do połączenia się składników. Ciasta powinno wystarczyć na 12 babeczek. Rozdziel je do papilotek, a następnie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Na koniec wystudź na kratce.

Podgrzej mleko z masłem, dodaj połamaną czekoladę i odstaw, aby polewa ostygła. Aby przygotować lukier, wymieszaj ze sobą cukier puder z sokiem z cytryny. Dolewaj go powoli, by mieć pewność, że uzyskany lukier będzie dość gęsty. Babeczki polej za pomocą łyżeczki, a następnie posyp kolorową, świąteczną posypką.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.