Tołpyga w pomidorach z batatami

Tołpyga w pomidorach z batatami

Tradycyjnie w piątkowe popołudnie na naszym stole gości ryba. Zazwyczaj był to łosoś przygotowywane na różne sposoby, teraz jednak postanowiliśmy przygotować tołpygę w pomidorach podaną z frytkami z batatów.

Nie spodziewaliśmy się, że jest tak dobrą rybą, ma smaczne, wilgotne, białe mięso. Co ważne również w większości przypadków ma duże ości, więc ciężko jest je przeoczyć i nie sprawiają problemów podczas jedzenia.

Zobaczcie zatem jak przygotować tołpygę w pomidorach, podaną z pysznymi frytkami z batatów.

Tołpyga w pomidorach z batatami – składniki

  • tołpyga ok. 400g
  • puszka pomidorów pelati
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • frytki z batatów – przepis na frytki -> TUTAJ

 

Tołpyga w pomidorach z batatami – składniki

Tołpygę myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące.

Pora kroimy w cienkie półplasterki.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Tołpygę podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie dodajemy pokrojonego pora i cebulę. Całość dusimy razem przez ok. 5 minut aż por będzie miękki. Dodajemy pomidory w puszce i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu delikatnie poruszamy rybę, aby nie przywarła do dna patelni.

Tołpygę podaliśmy z frytkami z batatów, ale samo danie jest tak bardzo sycące, że nie potrzebuje dodatków.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.