Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Tym razem potrawa z gatunku tych wykwintnych… makaron z krewetkami. Wbrew pozorom jest on niezwykle prosty do przygotowania i nie wymaga od nas zbyt wiele czasu. Użyjemy w tym przepisie mrożonych krewetek, więc nie będziemy musieli ich obierać z pancerzy ani czyścić.

Swój niezwykły aromat zawdzięcza krewetkom smażonym na odrobinie masła :)

Makaron z krewetkami – składniki:

  • 250g krewetek (mogą być mrożone)
  • ok. 200g makarony spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Makaron z krewetkami – przepis:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał. Jeśli nabierzemy wprawę, możemy robić kilka rzeczy na raz i od razu z gotującej się wody przełożyć makaron do sosu.
  2. Krewetki rozmrażamy w chłodnej wodzie.
  3. Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, a następnie na maśle z czosnkiem podsmażamy krewetki z dwóch stron (ok. 4-5 min na każdej ze stron). Przekładamy do miseczki razem z masełkiem.
  4. Na drugiej patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 4-5 łyżek wody z gotowania makaronu i redukujemy płyn.
  5. Na patelnię wlewamy wino i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy do sosu.
  6. Do sosu dodajemy krewetki, makaron i całość mieszamy.
  7. Makaron z krewetkami wykładamy na talerze posypując posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Przepisy na makarony:

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.