Domowa shoarma z kurczaka

Domowa shoarma z kurczaka

Domowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu na dodatki danie to nie będzie zbyt dietetyczne ale nie poradzę nic na to, że jest pyszne i od czasu do czasu należy sobie na taką przyjemność pozwolić…

Najlepiej do shoarmy pasują frytki, sos czosnkowy i szybka sałatka. Przepis na sałatkę znajdziecie TUTAJ, a na sos czosnkowy TUTAJ.

Poniżej składniki i sposób przygotowania shoarmy, zapraszam do lektury i udanego gotowania :)

Domowa shoarma z kurczaka – składniki (na 2 porcje)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • oliwa
  • sos czosnkowy

Domowa shoarma z kurczaka – przepis

Wszystkie przyprawy dokładnie ucieramy w moździerzu.

Mięso kroimy w średniej grubości paski, dodajemy odrobinę oliwy i przygotowaną mieszankę przypraw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy mięso i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby wchłonęło cały aromat przypraw.

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni. Nie musimy już dodawać oleju do smażenia, bowiem mięso było marynowane w oliwie.

Shoarmę podajemy z frytkami i sosem czosnkowym.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.