Dietetycznie – Filet z kurczaka z kaszą kuskus

Dietetycznie - Filet z kurczaka z kaszą kuskus

Kolejny wpis z cyklu „dietetycznie”, tym razem pokażę Wam w jaki sposób przygotować smaczny, prosty i dietetyczny obiad. Filet z kurczaka z kaszą kuskus to danie, które możemy zjeść zarówno na ciepło, ale równie dobrze będzie smakować na zimno.

Taki obiad możecie zjeść zaraz po przygotowaniu, albo zabrać jako posiłek do pracy.

Wykorzystamy tutaj składniki, które są niskokaloryczne i bardzo sycące – kaszę kuskus, filet z kurczaka.

Filet z kurczaka z kaszą kuskus – składniki (na 2 porcje):

  • 200g filetu z kurczaka
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 2 cm imbiru
  • 2 pędy selera naciowego
  • 2 marchewki
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • ząbek czosnku

Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis:

Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego imbiru, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny, aby mięso przeszło smakiem marynaty. Kurczaka gotujemy na parze (najlepiej w parowarze) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu kurczaka zostawiamy go na ok. 5 minut aby odpoczął, a następnie kroimy na plasterki.

Selera, marchewkę kroimy w pół plasterki. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, tak aby były al dente.

Kuskus zalewamy gorącą wodą (1 cm ponad powierzchnię kuskusu) i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie możemy pomieszać widelcem kuskus aby się za bardzo nie skleił.

Warzywa mieszamy z kuskus.

Na talerz wykładamy kuskus z warzywami, a na tym układamy pokrojonego kurczaka.

Smacznego!

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.