Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym

Ciasto z masłem orzechowym

Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem orzechowym.

Ciasto idealnie pasuje na popołudniowy deser, podane z pyszną kawą latte.

Sprawdźcie jak szybko i prosto przygotować ten deser.

Ciasto z masłem orzechowym – składniki (na blaszkę ok. 25 cm)

  • 200g masła orzechowego
  • ok. 40 herbatników
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100g orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200g masła

Ciasto z masłem orzechowym – przepis

Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę  ziemniaczaną i 250 ml mleka. Całość miksujemy.

W międzyczasie gotujemy pozostałą część mleka z cukrem waniliowym. Jak się zagotuje wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy, aby budyń się nam nie przypalił. Jak budyń zacznie gęstnieć, zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowany domowy budyń miksujemy z masłem (musi być w temperaturze pokojowej).

W blaszce na dnie układamy herbatniki, smarujemy połową masła orzechowego, następnie wykładamy 1/3 budyniu i kolejno… herbatniki, masło, budyń, herbatniki budyń.

Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i orzeszkami.

Wstawiamy na ok. 3-4 godziny do lodówki.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.