Ostatnio na blogu pojawia się sporo przepisów na makarony… nic nie poradzę, że bardzo lubię kuchnię włoską i wszelkiego rodzaju makarony, pizze :) Tym razem szybki przepis na proste i smaczne włoskie spaghetti z sosem pomidorowym.

W Polsce niestety panuje przekonanie, że spaghetti powinno być z „ogromną” ilością mięsa, nic bardzo mylnego. Prawdziwe włoskie spaghetti wcale nie zawiera mięsa (za wyjątkiem spaghetti Bolognese).

Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym – składniki

  • puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • makaron spaghetti

Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym – przepis

Czosnek obieramy z łupiny, siekamy i podsmażamy dosłownie przez chwilę na odrobinie oliwy z oliwek. Tutaj dodajemy czosnek na jeszcze zimną oliwę, inaczej się spali i będzie gorzki.

Obejrzyj nasze filmy:

Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy aż zmiękną. Doprawiamy do smaku oregano, bazylią, solą i pieprzem. Sos blendujemy.

Makaron gotujemy al dente, wykładamy na talerz, a następnie polewamy go odrobiną sosu. Zwróćcie proszę uwagę, że makaron nie może pływać w sosie :)

Smacznego!