Ostatnio na blogu pojawia się sporo przepisów na makarony… nic nie poradzę, że bardzo lubię kuchnię włoską i wszelkiego rodzaju makarony, pizze :) Tym razem szybki przepis na proste i smaczne włoskie spaghetti z sosem pomidorowym.
W Polsce niestety panuje przekonanie, że spaghetti powinno być z „ogromną” ilością mięsa, nic bardzo mylnego. Prawdziwe włoskie spaghetti wcale nie zawiera mięsa (za wyjątkiem spaghetti Bolognese).
Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym – składniki
- puszka pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- oliwa
- sól
- pieprz
- makaron spaghetti
Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym – przepis
Czosnek obieramy z łupiny, siekamy i podsmażamy dosłownie przez chwilę na odrobinie oliwy z oliwek. Tutaj dodajemy czosnek na jeszcze zimną oliwę, inaczej się spali i będzie gorzki.
Obejrzyj nasze filmy:
Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy aż zmiękną. Doprawiamy do smaku oregano, bazylią, solą i pieprzem. Sos blendujemy.
Makaron gotujemy al dente, wykładamy na talerz, a następnie polewamy go odrobiną sosu. Zwróćcie proszę uwagę, że makaron nie może pływać w sosie :)
Smacznego!
Prosto, klasycznie i pysznie ! :)