Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi
Desery

Tort czekoladowy z kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi

Facebook

Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi to chyba jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jaki możemy przygotować. Mimo, że nie jestem fanem ciast czekoladowych, tak to ciasto jest pyszne i je się je ze smakiem.

Ten tort nie jest za słodki, słodycz czekolady idealnie przełamują powidła śliwkowe. Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej.

Dlaczego warto przygotować tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi?

  • jest prosty w przygotowaniu
  • składa się z prostych składników
  • nie jest za słodki
  • jest bardzo czekoladowy

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g mąki
  • 60g kakao
  • 3 łyżki oleju

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na krem śmietankowy

  • 350g śmietany 30%
  • 75g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone, najlepiej na chwilę przed przygotowaniem wyjąć je z lodówki.

Składniki na poncz do nasączania

  • 150 ml likieru kawowego
  • 50 ml wody

Oba składniki mieszamy, otrzymując w ten sposób poncz do nasączania biszkoptów.

Dodatkowo

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150 g powideł śliwkowych
  • owoce sezonowe

Blaty biszkoptowe – jak przygotować

Jajka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż uzyskamy puszystą, gęstą piankę. Suche składniki przesiewamy do drugiej miski, mieszamy i dodajemy do ubitych jajek, dolewamy olej i Wszystko  mieszamy przy pomocy silikonowej szpatułki. Tortownicę o średnicy 21-22 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę. Ciasto biszkoptowe pieczemy przez 35-40 minut (góra – dół) w piekarniku w temperaturze 170 st. C.

Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe blaty.

Krem śmietankowy – jak szybko przygotować

Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia ubiajmy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy cukier puder.

Z przygotowanego kremu odkładamy do osobnego naczynia 4 łyżki kremu.

Przygotowanie tortu tortu czekoladowego z kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi

Pierwszy blat czekoladowy nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu, następnie układamy połowę powideł śliwkowych i smarujemy połową pozostałego kremu. Kładziemy drugi blat biszkoptowy, nasączamy, smarujemy powidłami i pozostałą częścią kremu. Kładziemy trzeci blat, nasączamy pozostałym ponczem.

Teraz przygotowujemy krem czekoladowy, w tym celu roztapiamy w kąpieli wodnej, albo mikrofalówce czekoladę. Dodajemy do niej odłożony krem i mieszamy. Przygotowanym krem smarujemy tort. Nie musi to być zrobione równo, bo w tym przepisie chodzi o to, aby pozostał taki artystyczny nieład :) Na wierzchu możemy ułożyć różnego rodzaju owoce – wykorzystajcie takie, jakie lubicie najbardziej.

Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi
Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.