Może nie wszyscy, ale część z nas z przyjemnością zjadała by perfekcyjnie zrobionego steka. Jednak aby odpowiednio przygotować stek powinniśmy zastosować się do zasad „Jak zrobić steka„, aby był on odpowiednio wysmażony i soczysty.
Wbrew pozorom przygotowanie steka to nie tylko położenie kawałka mięsa na patelni… musimy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Jeśli już je znamy, to możemy przystąpić do jego przygotowania.
Poniżej znajdziecie prosty i niezwykle efektowny przepis na stek z masłem ziołowym.
Obejrzyj nasze filmy:
Stek z masłem ziołowym – składniki
- 2 steki
- olej do smażenia
- 100 ml bulionu
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- masło ziołowe -> przepis TUTAJ
Stek z masłem ziołowym – przepis
Steki wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie przyprawiamy solą i z jednej strony pieprzem.
Na rozgrzanym oleju (ewentualnie maśle klarowanym) smażymy je po ok. 3 minuty z każdej strony. Smażenie zaczynamy od strony, która nie była doprawiana pieprzem (inaczej pieprz spali się w tłuszczu).
W zależności od stopnia wysmażenia smażymy je chwile krócej albo dłużej.
Po usmażeniu dajemy chwilę odpocząć stekom, a na patelnię wlewamy bulion i czerwone wino. Mieszamy.
Czekamy aż sos zgęstnieje.
Na talerze wykładamy odrobinę sosu i stek na którym układamy przygotowane masło ziołowe (przepis na masło ziołowe).
Tak przygotowane steki możemy podać np. ze zdrowymi warzywami przygotowanymi w parowarze.
Smacznego!