Spaghetti carbonara z pieczarkami
Makarony

Spaghetti carbonara z pieczarkami

Carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, jednak nie zawsze musimy przygotować go w takiej samej formie. Warto eksperymentować i wzbogacać danie nowymi składnikami. Tym razem będzie to spaghetti carbonara z pieczarkami – od klasycznej wersji będzie różniło się jedynie dodatkiem pieczarek.

Myślę, że 20 minut to maksymalny czas jaki potrzebujecie na przygotowanie tego dania. Będzie idealnie pasowało zarówno na obiad jak i na romantyczną kolację.

Powinniście koniecznie spróbować tej wersji bo jest wyśmienita….

Składniki

  • makaron do spaghetti
  • 6-8 plasterków boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 6-8 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Spaghetti carbonara z pieczarkami – przepis

Makaron (zobaczcie jak zrobić własny makaron -> TUTAJ) gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Jak makaron będzie się gotował mamy chwilę czasu na przygotowanie sosu. Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekany czosnek, a następnie dodajemy pokrojony w paseczki boczek, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.

Jak boczek będzie się podsmażał, w misce przy pomocy widelca roztrzepujemy jajka i mieszamy je ze śmietaną.

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię (najlepiej prosto z garnka aby zawierał odrobinę wody, która zawiera skrobię –  zagęści ona nam sos). Dodajemy masę jajeczną, doprawiamy solą i pieprzem. Jak masa jajeczna zacznie się ścinać danie jest gotowe. Przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.