Carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, jednak nie zawsze musimy przygotować go w takiej samej formie. Warto eksperymentować i wzbogacać danie nowymi składnikami. Tym razem będzie to spaghetti carbonara z pieczarkami – od klasycznej wersji będzie różniło się jedynie dodatkiem pieczarek.
Myślę, że 20 minut to maksymalny czas jaki potrzebujecie na przygotowanie tego dania. Będzie idealnie pasowało zarówno na obiad jak i na romantyczną kolację.
Powinniście koniecznie spróbować tej wersji bo jest wyśmienita….
Obejrzyj nasze filmy:
Spaghetti carbonara z pieczarkami składniki
- makaron do spaghetti
- 6-8 plasterków boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 100 ml śmietany
- 6-8 pieczarek
- sól
- pieprz
- oliwa
Spaghetti carbonara z pieczarkami przepis
Makaron (zobaczcie jak zrobić własny makaron -> TUTAJ) gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Jak makaron będzie się gotował mamy chwilę czasu na przygotowanie sosu. Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekany czosnek, a następnie dodajemy pokrojony w paseczki boczek, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Jak boczek będzie się podsmażał, w misce przy pomocy widelca roztrzepujemy jajka i mieszamy je ze śmietaną.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię (najlepiej prosto z garnka aby zawierał odrobinę wody, która zawiera skrobię – zagęści ona nam sos). Dodajemy masę jajeczną, doprawiamy solą i pieprzem. Jak masa jajeczna zacznie się ścinać danie jest gotowe. Przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!