Spaghetti carbonara z pieczarkami
Makarony

Spaghetti carbonara z pieczarkami

Carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, jednak nie zawsze musimy przygotować go w takiej samej formie. Warto eksperymentować i wzbogacać danie nowymi składnikami. Tym razem będzie to spaghetti carbonara z pieczarkami – od klasycznej wersji będzie różniło się jedynie dodatkiem pieczarek.

Myślę, że 20 minut to maksymalny czas jaki potrzebujecie na przygotowanie tego dania. Będzie idealnie pasowało zarówno na obiad jak i na romantyczną kolację.

Powinniście koniecznie spróbować tej wersji bo jest wyśmienita….

Spaghetti carbonara z pieczarkami składniki

  • makaron do spaghetti
  • 6-8 plasterków boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 6-8 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Spaghetti carbonara z pieczarkami przepis

Makaron (zobaczcie jak zrobić własny makaron -> TUTAJ) gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Jak makaron będzie się gotował mamy chwilę czasu na przygotowanie sosu. Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekany czosnek, a następnie dodajemy pokrojony w paseczki boczek, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.

Jak boczek będzie się podsmażał, w misce przy pomocy widelca roztrzepujemy jajka i mieszamy je ze śmietaną.

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię (najlepiej prosto z garnka aby zawierał odrobinę wody, która zawiera skrobię –  zagęści ona nam sos). Dodajemy masę jajeczną, doprawiamy solą i pieprzem. Jak masa jajeczna zacznie się ścinać danie jest gotowe. Przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.

Spaghetti carbonara z pieczarkami
Spaghetti carbonara z pieczarkami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Spaghetti carbonara z pieczarkami

Spaghetti Carbonara to jeden z najszybszych i najprostszych makaronów jakie można przygotować w domu. Myślę, że swoją popularnością przebił już nawet spaghetti bolognese, bo choć jest ono pyszne to jego przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu. Natomiast carbonarę możemy przygotować przy użyciu zaledwie kilku składników. Ostatnio odkryłam bardzo fajną wersję tego dania, a mianowicie spaghetti carbonara z pieczarkami.

Do jego zrobienia potrzebujemy makaron spaghetti, śmietanę, ser, boczek, pieczarki, sól, pieprz i opcjonalnie natkę pietruszki. Makaron carbonara z grzybami został dodatkowo wzbogacony smakiem grzybów, a przecież mamy jesień więc sezon iście grzybowy. Choć dzięki temu, że w przepisie używa się pieczarek to danie to możemy robić na okrągło przez cały rok, a i cena pieczarek w porównaniu do innych grzybów jest stosunkowo bardzo niska.

Spaghetti carbonara z pieczarkami przepisy

Makaron z pieczarkami to banalnie proste w przygotowaniu danie, choć jego bardziej popularniejszą wersją jest po prostu zwykły makaron carbonara to zapewniam Cię, żee jeżeli przygotujesz spaghetti z pieczarkami nigdy w życiu już nie zrobisz zwykłej carbonary. Sos carbonara ma tutaj bardzo ważne znaczenie. We włoszech oryginalnie danie to jest przygotowywane z serem pecorino romano oraz bardzo tłustym podgardlem we Włoszech nazywanym guanciale.

Jednak w Polsce ze względu na brak dostępności tych produktów musimy przygotować je z boczkiem i ulubionym serem żółtym. Ogólnie u mnie w kuchni danie to ma zastosowanie służące troszkę nie jako czyszczeniu lodówki. Jeżeli widzę, że mam jakiś boczek, ser lub pieczarki zbliżające się do końca daty ważności wtedy przygotowywuję z nimi makaron. Jak dla mnie zbędne są przepisy spaghetti carbonara przygotowuję według własnego uznania.