Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie.
Ta słodka i kremowa przekąska jest doskonałym sposobem na zjedzenie czegoś słodkiego, a jednocześnie pozostania w zdrowej i lekkiej diecie. Placuszki te są łatwe w przygotowaniu i można je zrobić w kilku wariantach smakowych, w zależności od preferencji smakowych.
Serek ricotta i borówki, które są głównymi składnikami tych placuszków, są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, co czyni je idealnymi składnikami dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Placuszki te to połączenie kremowej konsystencji z delikatnym smakiem i aromatem borówek, które sprawiają, że są one niezwykle smaczne.
Obejrzyj nasze filmy:
Placuszki przygotujemy w kilka chwil i będziemy mogli cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Jako dodatek do placuszków my wybraliśmy borówki, ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce, ale również nadadzą się te z puszki :)
Poniżej znajdziecie przepis i listę składników na ok. 10 placuszków.
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami składniki
- 130g serka ricotta
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 50ml mleka
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce
- syrop klonowy
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami – przepis
Serek ricotta, mąkę, cukier, miód, mleko, jajko i proszek do pieczenia mieszamy w misce tak aby nie było grudek. Placuszki smażymy na rumiany kolor na patelni na odrobinie oleju.
Placuszki z ricotty możemy podać polane syropem klonowym z sezonowymi owocami.
Smacznego!