
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami
Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie.
Placuszki przygotujemy w kilka chwil i będziemy mogli cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Jako dodatek do placuszków my wybraliśmy borówki, ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce, ale również nadadzą się te z puszki :)
Poniżej znajdziecie przepis i listę składników na ok. 10 placuszków.
Składniki
- 130g serka ricotta
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 50ml mleka
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce
- syrop klonowy
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami – przepis
- Serek ricotta, mąkę, cukier, miód, mleko, jajko i proszek do pieczenia mieszamy w misce tak aby nie było grudek.
- Placuszki smażymy na rumiany kolor na patelni na odrobinie oleju.
- Placuszki z ricotty możemy podać polane syropem klonowym z sezonowymi owocami.
Smacznego!
0 komentarzy