Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie.

Ta słodka i kremowa przekąska jest doskonałym sposobem na zjedzenie czegoś słodkiego, a jednocześnie pozostania w zdrowej i lekkiej diecie. Placuszki te są łatwe w przygotowaniu i można je zrobić w kilku wariantach smakowych, w zależności od preferencji smakowych.

Serek ricotta i borówki, które są głównymi składnikami tych placuszków, są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, co czyni je idealnymi składnikami dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Placuszki te to połączenie kremowej konsystencji z delikatnym smakiem i aromatem borówek, które sprawiają, że są one niezwykle smaczne.

Obejrzyj nasze filmy:

Placuszki przygotujemy w kilka chwil i będziemy mogli cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Jako dodatek do placuszków my wybraliśmy borówki, ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce, ale również nadadzą się te z puszki :)

Poniżej znajdziecie przepis i listę składników na ok. 10 placuszków.

Placuszki z serkiem ricotta i borówkami składniki

  • 130g serka ricotta
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 50ml mleka
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce
  • syrop klonowy

Placuszki z serkiem ricotta i borówkami – przepis

Serek ricotta, mąkę, cukier, miód, mleko, jajko i proszek do pieczenia mieszamy w misce tak aby nie było grudek. Placuszki smażymy na rumiany kolor na patelni na odrobinie oleju.

Placuszki z ricotty możemy podać polane syropem klonowym z sezonowymi owocami.

Placuszki z serkiem ricotta i borówkami

Smacznego!