Tym razem spróbujemy obalić mit – owsianka jest niesmaczna i nie warto jej jeść. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować szybkie, zdrowe i przede wszystkim bardzo sycące śniadanie. Zrobimy owsiankę z jabłkami i cynamonem.

Owsianka (każda) ma właściwości zdrowotne i odchudzające, z tego właśnie powodu jest polecana na śniadanie tym wszystkim, którzy akurat są na diecie i chcą zrzucić parę zbędnych kilogramów. Owsianka zawiera w sobie spore ilości magnezu i żelaza oraz dużo błonnika, który sprawi, że będziemy mieli wrażenie sytości, a zatem nie będziemy „podjadali”.

Owsianka przygotowana na ciepło z jabłkami i cynamonem to moim zdaniem idealny początek każdego dnia.

Obejrzyj nasze filmy:

Owsianka z jabłkami i cynamonem – składniki (na 2 porcje)

  • 8 łyżek owsianki
  • 1 duże jabłko
  • 3 szklanki mleka (ok. 600 ml)
  • płaska łyżka cynamonu

Owsianka z jabłkami i cynamonem – przygotowanie

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy owsiankę. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jak mleko się zagotuje dodajemy starte na tarce jabłko, oraz łyżeczkę cynamonu. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez chwilę i wykładamy na talerze.

Smacznego!