Majówka to każdego roku początek polskiego sezonu grillowego, który trwa przez wiosnę, całe lato i wczesną jesień. Zapach pieczonego mięsiwa rozchodzi się po ogrodach działkowych i terenach rekreacyjnych.
Aż 75% Polaków grilluje przynajmniej raz w miesiącu. Co najczęściej ląduje na ich grillach? Zrobiłem małe rozeznanie na podstawie badań statystycznych, a oto odpowiedzi.
Mięso w różnych postaciach
Polski grill to przede wszystkim mięso w wielu postaciach. Najpopularniejszą i najwygodniejszą formą są kiełbasy, które nie wymagają wcześniejszego przygotowania, a jedynie doprawienia. Równie popularna jest karkówka, którą z kolei należy zamarynować przed usmażeniem. Wymagające większego zachodu, a jednocześnie bardziej delikatne mięso to drób, zazwyczaj grillowany w postaci filetów z kurczaka, skrzydełek i nóżek.
Obejrzyj nasze filmy:
Nie należy zapominać o kaszance i boczku – wiejskich przysmakach, które pieczone na świeżym powietrzu zyskują zupełnie inny smak i aromat. Polacy chętnie kupują gotowe, już przyprawione i paczkowane produkty, wielu z nich jednak eksperymentuje z przyprawami i smakami.
Warzywa w wersji fit
Coraz więcej grillujących pamięta o zdrowych dodatkach w postaci warzyw. Jednym z warzywnym dodatków, choć nie do końca fit, jest kiszka ziemniaczana, wzbogacona boczkiem. Dzięki zwartej konsystencji, dobrze się grilluje i stanowi jeden z chętniej kupowanych przysmaków.
Wśród warzyw, na polskim grillu najczęściej zobaczymy cukinię, paprykę i cebulę.
Pieczywo i dodatki
Najpopularniejsze dodatki do posiłku z grilla to chleb lub bułka, również delikatnie podgrzane nad ogniem oraz ketchup i musztarda. Nieodłącznym elementem biesiadnego spotkania przy grillu jest piwo, którego spożywanie deklaruje ponad 3/4 badanych Polaków.
Fajnie, że są wyszukiwarki internetowe i takie portale w sieci jak Twój. Jest merytoryczny i lekko zabawny. Widać, że wkładasz wiele serca w każdy post. Dzięki!