Makowiec zawijany - szybki i prosty przepis
Desery

Makowiec zawijany – szybki i prosty przepis

Facebook

Szybki i bardzo prosty przepis na makowiec zawijany. Jest on niezwykle smaczny, wilgotny w środku i zachowujący przed bardzo długi czas świeżość. Przygotowanie jego jest szybkie, bo wykorzystam tutaj gotową masę makową. Ale możecie oczywiście zmielić mak w maszynce do mięsa. Oczywiście masę makową wzbogacę dodatkiem posiekanych bakalii.

Z przepisu tego wyjdą Wam 3 przepyszne ok. 35 cm makowce.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Dodatkowo

  • 850g masy makowej z bakaliami
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • dodatkowo: orzechy i inne bakalie

Makowiec zawijany – przepis

Zazwyczaj korzystam z drożdży świeżych, więc musimy z nich na początku przygotować zaczyn. Do większego kubka wsypujemy 3 łyżki mąki, dodajemy 100 ml letniego ciepłego mleka, 3 łyżki cukru i kruszymy drożdże. Całość mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiając w ciepłe miejsce. Pamiętajcie, że rozczyn do ciasta drożdżowego do podstawa. Jeśli dobrze go przygotujecie, to jest to pierwszy krok do sukcesu.

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do pozostałych składników dodajemy rozczyn i na samym końcu roztopione masło. Ciasto wyrabiamy i formujemy kulę, przekładamy do sporej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Do gotowej masy makowej dodajemy posiekane drobno Wasze ulubione bakalie. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Jeśli bardzo się klei, możemy podsypać je odrobiną mąki. Zostawiając od brzegu około 2-3 cm, nakładamy na ciasto masę makową. Ciasto zwijamy jak roladę i przekładamy na posmarowany odrobiną oleju papier do pieczenia. Pozostawiamy je tak na około 20 minut, aby ciasto jeszcze wyrosło, a następnie pieczemy je w temperaturze 190 st. C przez około 35-40 minut. Ciasto powinno mieć brązowo – rumiany kolor. Ciasto zostawić do ostygnięcia. Następnie smarujemy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Lukier – przepis

Do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy mleko i sok z cytryny. Całość dobrze mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajmy odrobinę mleka, jeśli zbyt płynny, trochę cukru pudru.

Makowiec zawijany - szybki i prosty przepis
Makowiec zawijany – szybki i prosty przepis

Smacznego.

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.