Kurczak z warzywami i koperkiem

Kurczak z warzywami i koperkiem

Kurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste pomidory.

Kurczaka z warzywami możecie podać z dowolnymi dodatkami na przykład kaszą gryczaną, jęczmienną albo młodymi ziemniaczkami.

Lista składników oraz przepis na kurczaka znajdziecie poniżej…

Składniki

  • 2 zielone papryki
  • czerwona cebula
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • 250 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • majeranek
  • olej do smażenia

Kurczak z warzywami i koperkiem – przepis

  1. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju przez ok. 5 minut. Podczas smażenia doprawiamy go solą i pieprzem. Zdejmujemy go po usmażeniu na talerz.
  2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.
  3. Cebulę kroimy w cienki piórka.
  4. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
  5. Cukinię myjemy i kroimy w ćwierć, albo półplasterki.
  6. Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Warzywa smażymy ok. 5 minut.
  7. Dodajemy kurczaka, bulion i dusimy całość ok. 10 minut.
  8. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i dusimy wszystko kolejne 3 minut.
  9. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kurczaka z warzywami. Całość trzymamy jeszcze na ogniu ok. 2 minut i gotowe.

Danie podajemy z dowolnymi dodatkami – kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, albo młodymi ziemniaczkami.

Kurczak z warzywami i koperkiem

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.