Kurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste pomidory.
Kurczaka z warzywami możecie podać z dowolnymi dodatkami na przykład kaszą gryczaną, jęczmienną albo młodymi ziemniaczkami.
Lista składników oraz przepis na kurczaka znajdziecie poniżej…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 zielone papryki
- czerwona cebula
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 14 pomidorków koktajlowych
- 250 ml bulionu
- sól
- pieprz
- oregano
- majeranek
- olej do smażenia
Kurczak z warzywami i koperkiem – przepis
- Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju przez ok. 5 minut. Podczas smażenia doprawiamy go solą i pieprzem. Zdejmujemy go po usmażeniu na talerz.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.
- Cebulę kroimy w cienki piórka.
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
- Cukinię myjemy i kroimy w ćwierć, albo półplasterki.
- Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Warzywa smażymy ok. 5 minut.
- Dodajemy kurczaka, bulion i dusimy całość ok. 10 minut.
- Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i dusimy wszystko kolejne 3 minut.
- Koperek drobno siekamy i dodajemy do kurczaka z warzywami. Całość trzymamy jeszcze na ogniu ok. 2 minut i gotowe.
Danie podajemy z dowolnymi dodatkami – kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, albo młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!