Domowe Pad thai to przepis zaczerpnięty z kuchni tajskiej. Danie to możemy przygotować z kurczakiem, krewetkami albo tofu. Wszystko w zależności od naszych upodobać.

Danie przygotujemy dosłownie w 20 minut i będzie niezwykle aromatyczne. Koniecznie sprawdźcie ten przepis…

Składniki

  • makaron ryżowy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 dymka razem ze szczypiorkiem
  • 150g kiełek fasoli mung
  • olej
  • 2 jajka
  • 1/2 papryczki chilli

Składniki na sos

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Dodatkowe składniki

  • orzeszki ziemne

Domowe Pad thai – przepis

  1. Makaron ryżowy moczymy w gorącej wodzie. Ok. 15 minut, chyba że przepis na opakowaniu mówi inaczej.
  2. Na oleju podsmażamy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy ją ok. 15 sekund.
  3. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Smażymy go ok. 3-4 minuty.
  4. Na patelnię dodajemy pokrojoną dymkę i połowę pokrojonego szczypiorku.
  5. Jak składniki się połączą dodajemy jajka i zmniejszamy ogień. Smażymy wszystko ok. 2 minut.
  6. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą.
  7. Dodajemy na patelnię makaron i przygotowany sos. Smażymy wszystko ok. 3 minut i dodajemy kiełki fasoli mung. Smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę i przekładamy na talerze.
  8. Nasze Pad thai posypujemy pozostałym szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami.

Smacznego!