Domowe Pad thai to przepis zaczerpnięty z kuchni tajskiej. Danie to możemy przygotować z kurczakiem, krewetkami albo tofu. Wszystko w zależności od naszych upodobać.
Danie przygotujemy dosłownie w 20 minut i będzie niezwykle aromatyczne. Koniecznie sprawdźcie ten przepis…
Składniki
- makaron ryżowy
- 1 pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 dymka razem ze szczypiorkiem
- 150g kiełek fasoli mung
- olej
- 2 jajka
- 1/2 papryczki chilli
Składniki na sos
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki
Dodatkowe składniki
- orzeszki ziemne
Domowe Pad thai – przepis
- Makaron ryżowy moczymy w gorącej wodzie. Ok. 15 minut, chyba że przepis na opakowaniu mówi inaczej.
- Na oleju podsmażamy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy ją ok. 15 sekund.
- Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Smażymy go ok. 3-4 minuty.
- Na patelnię dodajemy pokrojoną dymkę i połowę pokrojonego szczypiorku.
- Jak składniki się połączą dodajemy jajka i zmniejszamy ogień. Smażymy wszystko ok. 2 minut.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą.
- Dodajemy na patelnię makaron i przygotowany sos. Smażymy wszystko ok. 3 minut i dodajemy kiełki fasoli mung. Smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę i przekładamy na talerze.
- Nasze Pad thai posypujemy pozostałym szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami.
Smacznego!