Kotlet jajeczny to wspomnienie dawnych lat ze szkolnej stołówki. Pamiętam, że w piątki bardzo często były tam podawane. Zapewne przepis na takie kotlety powstał dawno, dawno temu i był wymuszony tym, że nie było wcale tak łatwo zdobyć mięso.

Ale takie kotlety to też świetny pomysł na wykorzystanie jajek na twardo, które zostaną po jakimś przyjęciu.

Składniki (na 5 kotletów)

  • 5 jajek
  • mała cebula
  • pęczek szczypiorku
  • kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlet jajeczny – przepis

Przyjmujemy, że jedno jajko to jeden kotlet, więc jeśli chcecie przygotować ich mniej lub więcej to zmieńcie ilość jajek. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i następnie ściery na tarce na dużych oczkach.

Obejrzyj nasze filmy:

Kajzerkę moczymy w wodzie, odsączamy i dodajemy do jajek.

Cebulę ścieramy na małych oczkach, szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Doprawiamy całość solą, pieprzem i panierujemy w bułce tartej. Następnie smażymy powoli na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron.

Kotlety możemy podać z ziemniakami z wody i na przykład surówką Colesław. Smacznego!

Kotlet jajeczny - wspomnienie dawnych lat
Kotlet jajeczny – wspomnienie dawnych lat