Kotlet jajeczny to wspomnienie dawnych lat ze szkolnej stołówki. Pamiętam, że w piątki bardzo często były tam podawane. Zapewne przepis na takie kotlety powstał dawno, dawno temu i był wymuszony tym, że nie było wcale tak łatwo zdobyć mięso.
Ale takie kotlety to też świetny pomysł na wykorzystanie jajek na twardo, które zostaną po jakimś przyjęciu.
Składniki (na 5 kotletów)
- 5 jajek
- mała cebula
- pęczek szczypiorku
- kajzerka
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kotlet jajeczny – przepis
Przyjmujemy, że jedno jajko to jeden kotlet, więc jeśli chcecie przygotować ich mniej lub więcej to zmieńcie ilość jajek. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i następnie ściery na tarce na dużych oczkach.
Obejrzyj nasze filmy:
Kajzerkę moczymy w wodzie, odsączamy i dodajemy do jajek.
Cebulę ścieramy na małych oczkach, szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Doprawiamy całość solą, pieprzem i panierujemy w bułce tartej. Następnie smażymy powoli na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron.
Kotlety możemy podać z ziemniakami z wody i na przykład surówką Colesław. Smacznego!