Gwiazdy, najlepsi blogerzy kulinarni oraz specjaliści i przedstawiciele Warszawskiej Izby Przedsiębiorców ocenili warszawskie restauracje. 20 kwietnia w restauracji Blender odbyła się uroczystość podsumowująca VI edycji konkursu „Warszawa od kuchni”, która miała na celu wyłonienie najlepszych miejsc gastronomicznych w stolicy. Jury konkursu przez kilka tygodni odwiedzało miejsca, które przystąpiły do konkursu i oceniało je pod względem jakości serwowanych potraw, estetyki lokalu, obsługi, efektowności podania oraz wielu innych czynników.

Uroczyste poprowadzili Izabela Zwierzyńska, która także zasiadła w składzie jury oraz Waldemar Piórek, Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców.

„Finał tego konkursu to święto warszawskiej gastronomii. W tym roku padł rekord, przyznaliśmy aż 34 Złotych Widelców. Otrzymały je restauracje, które uzyskały maksymalna liczbę punktów. Także w tym roku po raz pierwszy przyznaliśmy Ogólnopolski Złoty Widelec. Otrzymał go Wiesław Bober z Fabryki Wełny z Pabianic”- powiedział organizator Waldemar Piórek.

Obejrzyj nasze filmy:

Fot PP001
materiały prasowe WIP
Fot PP077
materiały prasowe WIP

W składzie jury znaleźli się: Anna Popek z siostrą Magdaleną Krupą, Olga Borys, Izabela Zwierzyńska, Rafał Brzozowski, Julia Wróblewska, Klaudia Halejcio, oraz znany sportowiec – Andrzej Wrona. Przewodniczącym jury jest co roku był Waldemar Piórek.

Celem konkursu „Warszawa od kuchni” jest rekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, cukierni, miejsc z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w mieście.

Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, jako jedyna szczyci się poparciem Samorządu Województwa i władz miasta st. Warszawy i otrzymała patronat honorowy od prezydent m.st. Warszawy Hanny Gronkiewicz – Waltz oraz marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika. Podczas uroczystości gościem specjalnym był gospodarz Dzielnicy Mokotów pan burmistrz Bogdan Olesiński. Niemal od początku współpracuje przy konkursie ,,Klub Integracji Europejskiej”.

W patronacie, którym objął akcję Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik napisano: „Inicjatywy zmierzające do promocji regionu oraz popularyzacji znakomitej kuchni regionalnej są niezwykle ważne i wartościowe, dlatego też spotykają się zawsze z pełnym poparciem Samorządu Województwa Mazowieckiego”.

Lista laureatów ZŁOTEGO WIDELCA 2017

  1. WZORCOWNIA – NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W POLSCE W 2017 r. HOTEL FABRYKA WEŁNY szef kuchni WIESŁAW BOBER
  2. RESTAURACJA & BAR N31 NAJLEPSZA RESTAURACJA FINE DINING W WARSZAWIE W 2017r.
  3. WILCZA 50
  4. THAISTY
  5. ZDROWA KONKURENCJA
  6. U RYSIA
  7. WIESZ CO ZJESZ
  8. BRITISH BULDOG PUB W LONDON STAK HOUSE
  9. WODA OGNISTA
  10. LIF
  11. PRODIŻ WARSZAWSKI
  12. KRASNODWÓR
  13. THE ALCHEMIST GASTROPUB
  14. .BUBBLES
  15. RESTAURACJA POLSKA W AIRPORT HOTEL
  16. ,,ELIXIR” W DOMU WÓDKI
  17. EXCLUSIVE RESTAURACJA POD GIGANTAMI
  18. FOLK GOSPODA
  19. BOSKA PRAGA
  20. CHINA TOWN
  21. HELIANTHUS
  22. FLORIAN OGIEŃ CZY WODA
  23. Z57
  24. INDIA KING
  25. CURRY KING
  26. SUENO TAPAS BAR
  27. CZERWONY WIEPRZ
  28. VENTI – TRE w HOTELU REGENT
  29. GRINGO BAR
  30. SARDYNIA
  31. TRATTORIA DA MIRCO
  32. ZEGARMISTRZOWSKA
  33. KUCHNIA OTWARTA
  34. TRATTORIA PIZZERIA CALABRIA
  35. CAFFE OKNO

Fot PP077
materiały prasowe WIP
Fot PP082
materiały prasowe WIP

Nagrody specjalne

  1. MAZURKAS CATETRING 360 STOPNI -CATERINGOWA FIRMA ROKU
  2. 36.BLENDER LUNCH BAR EVENTS – EVENTOWE MIEJSCE ROKU
  3. SPOKO BOX – NAJLEPSZY KATERING DIETETYCZNY ROKU

Czekamy zatem z niecierpliwością na kolejną edycję :)