Gwiazdy, najlepsi blogerzy kulinarni oraz specjaliści i przedstawiciele Warszawskiej Izby Przedsiębiorców ocenili warszawskie restauracje. 20 kwietnia w restauracji Blender odbyła się uroczystość podsumowująca VI edycji konkursu „Warszawa od kuchni”, która miała na celu wyłonienie najlepszych miejsc gastronomicznych w stolicy. Jury konkursu przez kilka tygodni odwiedzało miejsca, które przystąpiły do konkursu i oceniało je pod względem jakości serwowanych potraw, estetyki lokalu, obsługi, efektowności podania oraz wielu innych czynników.
Uroczyste poprowadzili Izabela Zwierzyńska, która także zasiadła w składzie jury oraz Waldemar Piórek, Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców.
„Finał tego konkursu to święto warszawskiej gastronomii. W tym roku padł rekord, przyznaliśmy aż 34 Złotych Widelców. Otrzymały je restauracje, które uzyskały maksymalna liczbę punktów. Także w tym roku po raz pierwszy przyznaliśmy Ogólnopolski Złoty Widelec. Otrzymał go Wiesław Bober z Fabryki Wełny z Pabianic”- powiedział organizator Waldemar Piórek.
Obejrzyj nasze filmy:
W składzie jury znaleźli się: Anna Popek z siostrą Magdaleną Krupą, Olga Borys, Izabela Zwierzyńska, Rafał Brzozowski, Julia Wróblewska, Klaudia Halejcio, oraz znany sportowiec – Andrzej Wrona. Przewodniczącym jury jest co roku był Waldemar Piórek.
Celem konkursu „Warszawa od kuchni” jest rekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, cukierni, miejsc z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów świata a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w mieście.
Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, jako jedyna szczyci się poparciem Samorządu Województwa i władz miasta st. Warszawy i otrzymała patronat honorowy od prezydent m.st. Warszawy Hanny Gronkiewicz – Waltz oraz marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika. Podczas uroczystości gościem specjalnym był gospodarz Dzielnicy Mokotów pan burmistrz Bogdan Olesiński. Niemal od początku współpracuje przy konkursie ,,Klub Integracji Europejskiej”.
W patronacie, którym objął akcję Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik napisano: „Inicjatywy zmierzające do promocji regionu oraz popularyzacji znakomitej kuchni regionalnej są niezwykle ważne i wartościowe, dlatego też spotykają się zawsze z pełnym poparciem Samorządu Województwa Mazowieckiego”.
Lista laureatów ZŁOTEGO WIDELCA 2017
- WZORCOWNIA – NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W POLSCE W 2017 r. HOTEL FABRYKA WEŁNY szef kuchni WIESŁAW BOBER
- RESTAURACJA & BAR N31 NAJLEPSZA RESTAURACJA FINE DINING W WARSZAWIE W 2017r.
- WILCZA 50
- THAISTY
- ZDROWA KONKURENCJA
- U RYSIA
- WIESZ CO ZJESZ
- BRITISH BULDOG PUB W LONDON STAK HOUSE
- WODA OGNISTA
- LIF
- PRODIŻ WARSZAWSKI
- KRASNODWÓR
- THE ALCHEMIST GASTROPUB
- .BUBBLES
- RESTAURACJA POLSKA W AIRPORT HOTEL
- ,,ELIXIR” W DOMU WÓDKI
- EXCLUSIVE RESTAURACJA POD GIGANTAMI
- FOLK GOSPODA
- BOSKA PRAGA
- CHINA TOWN
- HELIANTHUS
- FLORIAN OGIEŃ CZY WODA
- Z57
- INDIA KING
- CURRY KING
- SUENO TAPAS BAR
- CZERWONY WIEPRZ
- VENTI – TRE w HOTELU REGENT
- GRINGO BAR
- SARDYNIA
- TRATTORIA DA MIRCO
- ZEGARMISTRZOWSKA
- KUCHNIA OTWARTA
- TRATTORIA PIZZERIA CALABRIA
- CAFFE OKNO
Nagrody specjalne
- MAZURKAS CATETRING 360 STOPNI -CATERINGOWA FIRMA ROKU
- 36.BLENDER LUNCH BAR EVENTS – EVENTOWE MIEJSCE ROKU
- SPOKO BOX – NAJLEPSZY KATERING DIETETYCZNY ROKU
Czekamy zatem z niecierpliwością na kolejną edycję :)