Klasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza, a szkoda bo są niezwykle smaczne.

Lista składników oraz przepis jest poniżej…

Składniki

  • mule (1 kg)
  • 2 szalotki
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Przepis na mule w sosie z pomidorami

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia muli. Te otwarte wyrzucamy.
  2. W dużym garnku na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidorki koktajlowe.
  3. Dodajemy mule i pod przykryciem gotujemy ok. 4 minut. W tym czasie owoce morza powinny nam się otworzyć.
  4. Po ugotowaniu przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.

Mule możemy podać z pokrojoną w kromeczki bagietką.

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!