Klasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza, a szkoda bo są niezwykle smaczne.
Lista składników oraz przepis jest poniżej…
Składniki
- mule (1 kg)
- 2 szalotki
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Przepis na mule w sosie z pomidorami
- Zaczynamy od dokładnego umycia muli. Te otwarte wyrzucamy.
- W dużym garnku na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidorki koktajlowe.
- Dodajemy mule i pod przykryciem gotujemy ok. 4 minut. W tym czasie owoce morza powinny nam się otworzyć.
- Po ugotowaniu przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
Mule możemy podać z pokrojoną w kromeczki bagietką.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!