Karkówka to jedno z najbardziej popularnych mięs używanych do grillowania. Jednak aby nie była zbyt sucha warto wiedzieć w jaki sposób przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w jogurcie na grilla to idealne połączenie składników, które sprawią że mięso będzie kruche i soczyste.
Karkówka w naszej marynacie powinna leżeć minimum 6 godzin, ale najlepiej zostawcie ją w niej na noc.
Składniki
- 1kg karkówki
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Karkówka w jogurcie na grilla – przepis
- Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Delikatnie rozbijamy mięso.
- W misce mieszamy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i przyprawy. W przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy plastry karkówki.
- Miskę z karkówką zawijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
- Karkówkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie aż stanie się miękka.
Smacznego!