Karkówka to jedno z najbardziej popularnych mięs używanych do grillowania. Jednak aby nie była zbyt sucha warto wiedzieć w jaki sposób przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w jogurcie na grilla to idealne połączenie składników, które sprawią że mięso będzie kruche i soczyste.

Karkówka w naszej marynacie powinna leżeć minimum 6 godzin, ale najlepiej zostawcie ją w niej na noc.

Składniki

  • 1kg karkówki
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Karkówka w jogurcie na grilla – przepis

  1. Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Delikatnie rozbijamy mięso.
  2. W misce mieszamy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i przyprawy. W przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy plastry karkówki.
  3. Miskę z karkówką zawijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
  4. Karkówkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie aż stanie się miękka.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: