Hmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :)
Ale wracając do tematu, tak przygotowaną karkówkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą, ziemniakami, ryżem… po prostu z tym na co macie ochotę :)
Planując rodzinne spotkanie z naszymi bliskimi zazwyczaj decydujemy się na przygotowanie pysznego posiłku, który zachwyci podniebienia naszych gości swoim smakiem. Każdy z nas posiada kilka sprawdzonych przepisów, z których przebiera planując menu na wspólną kolację lub obiad.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na karkówkę
- 1,5 kg karkówki
- 4-5 cebul
- 500g pieczarek
- sól
- pieprz
Składniki na sos
- szklanka wody
- słoiczek (200g) przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki ostrego ketchupu
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżeczki cukru
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Karkówka po cygańsku przepis
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.
Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w ósemki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami – pieczarki z cebulą, karkówkę, pieczarki z cebulą, karkówkę.
W rondelku mieszamy wszystkie składniki do sosu (możemy delikatnie podgrzać wtedy wszystko łatwiej się nam połączy. Tak przygotowanym sosem polewamy karkówkę.
Karkówkę pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!