Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

Hmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie się tutaj nie zmęczyłem :)

Ale wracając do tematu, tak przygotowaną karkówkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą, ziemniakami, ryżem… po prostu z tym na co macie ochotę :)

Nasza, właściwie Madzi wyszła średnio pikantna, ale dodajcie taką ilość pieprzu cayenne jaką lubicie :)

Składniki na karkówkę

  • 1,5 kg karkówki
  • 4-5 cebul
  • 500g pieczarek
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos

  • szklanka wody
  • słoiczek (200g) przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki ostrego ketchupu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżeczki cukru
  • odrobina pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Karkówka po cygańsku – przepis

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.

Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w ósemki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami – pieczarki z cebulą, karkówkę, pieczarki z cebulą, karkówkę.

W rondelku mieszamy wszystkie składniki do sosu (możemy delikatnie podgrzać wtedy wszystko łatwiej się nam połączy. Tak przygotowanym sosem polewamy karkówkę.

Karkówkę pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.