
Domowe oponki serowe
Domowe oponki serowe to błyskawiczna propozycja na słodkoście w karnawale. W odróżnieniu od pączków i oponek drożdżowych te z ciasta serowego przygotujemy bardzo szybko. Oponki możemy podać zarówno posypane cukrem pudrem, jak i polukrowane.
Przygotowane oponki z tego przepisu są miękkie, nawet następnego dnia i nie są wcale tłuste. Mogę Was zapewnić, że dzieciaki oszaleją na ich punkcie, ale myślę, że nie tylko one.
Składniki (wychodzi mniej więcej 12-14 oponek)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko + 1 żółtko
- 250 g twarogu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji z wanilii
- 1/2 łyżeczki sodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 30%
- 30 ml wódki albo brandy
Mocny alkohol sprawi, że nie będą zbyt nasiąknięte tłuszczem. Polecam kupić twaróg sernikowy, abyście nie musieli mielić zwykłego twarogu.
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder
Domowe oponki serowe [PRZEPIS]
Najprościej do przygotowania oponek jest wykorzystać robota kuchennego. Po prostu wszystkie składniki wkładamy do robota i mieszamy. Ciasto powinno być delikatnie lepkie, jeśli będzie za bardzo to dodajcie odrobinę więcej mąki. Po połączeniu się składników ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką i rozwałkowujemy. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm.
Dużym kubkiem wycinamy kółka, a w środku przy pomocy zakrętki od np. wody mineralnej – wycinamy dziurkę.
Oponki smażymy na głębokim tłuszczu. Olej powinien mieć średnią temperaturę. Smażmy je z obu stron na rumiano – złoty kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu i posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.
Smacznego!