Oponki serowe
Desery

Domowe oponki serowe

Domowe oponki serowe to błyskawiczna propozycja na słodkoście w karnawale. W odróżnieniu od pączków i oponek drożdżowych te z ciasta serowego przygotujemy bardzo szybko. Oponki możemy podać zarówno posypane cukrem pudrem, jak i polukrowane.

Przysmak, który uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci to przepyszne oponki serowe. Smakołyki są smażone głównie z okazji Tłustego Czwartku, choć poza tą okazją również przyrządza się je w polskich domach.

Mogą zastąpić pączki czy faworki. Są dobrym daniem na podwieczorek dla dzieci, aby zachęcić pociechy do zjedzenia oponek wraz z owocami. 

Przygotowane oponki z tego przepisu są miękkie, nawet następnego dnia i nie są wcale tłuste. Mogę Was zapewnić, że dzieciaki oszaleją na ich punkcie, ale myślę, że nie tylko one.

Na moim blogu kulinarnym znajduje się wiele przepisów na pyszne desery. Cały zbiór przepisów na pyszne serniki czy drożdżowe pączki. Koniecznie zerknijcie i znajdźcie swój ulubiony przepis.

Oponki serowe składniki (wychodzi mniej więcej 12-14 oponek)

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii
  • 1/2 łyżeczki sodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 30 ml wódki albo brandy

Mocny alkohol sprawi, że nie będą zbyt nasiąknięte tłuszczem. Polecam kupić twaróg sernikowy, abyście nie musieli mielić zwykłego twarogu.

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Oponki serowe przepis

Najprościej do przygotowania oponek jest wykorzystać robota kuchennego. Po prostu wszystkie składniki wkładamy do robota i mieszamy. Ciasto powinno być delikatnie lepkie, jeśli będzie za bardzo to dodajcie odrobinę więcej mąki. Po połączeniu się składników ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką i rozwałkowujemy. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm.

Dużym kubkiem wycinamy kółka, a w środku przy pomocy zakrętki od np. wody mineralnej – wycinamy dziurkę.

Oponki smażymy na głębokim tłuszczu. Olej powinien mieć średnią temperaturę. Smażmy je z obu stron na rumiano – złoty kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu i posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.

Oponki serowe

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze