Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji. Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami.
Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad.
Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :)
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytaj przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja)
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 800g mięsa mielonego (dowolnego)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta oregano
- pieprz
- sól
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- 500g ziemniaków
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- oliwa
Domowa Mussaka – przepis
Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki.
Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy oregano, pieprzem (jeśli potrzeba) i cynamonem.
Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na parę minut. Następnie przesmażamy je dosłownie chwilę na patelni grillowej.
Zobacz przepis na: Dorsz zapiekany w porach
W międzyczasie w rondelku przygotowujemy sos beszamelowy – roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko i cały czas mieszając gotujemy aż powstanie dość gęsta konsystencja sosu (trochę jak budyń).
Poszczególne składniki układamy w formie do zapiekania w następującej kolejności (od dołu):
- bakłażan
- ziemniaki
- mięso
- sos beszamelowy
- bakłażan
- ziemniaki
- mięso
- bakłażan
- sos beszamelowy
I gotowe… smacznego!