Domowa Musaka
Zapiekanki

Domowa Musaka

Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji. Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami.

Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad.

Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :)

Przeczytaj przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja)

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 800g mięsa mielonego (dowolnego)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta oregano
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 500g ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • oliwa

Domowa Mussaka – przepis

Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki.

Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy oregano, pieprzem (jeśli potrzeba) i cynamonem.

Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na parę minut. Następnie przesmażamy je dosłownie chwilę na patelni grillowej.

Zobacz przepis na: Dorsz zapiekany w porach

W międzyczasie w rondelku przygotowujemy sos beszamelowy –  roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko i cały czas mieszając gotujemy aż powstanie dość gęsta konsystencja sosu (trochę jak budyń).

Poszczególne składniki układamy w formie do zapiekania w następującej kolejności (od dołu):

  • bakłażan
  • ziemniaki
  • mięso
  • sos beszamelowy
  • bakłażan
  • ziemniaki
  • mięso
  • bakłażan
  • sos beszamelowy
Domowa Musaka

I gotowe… smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Musaka

Musaka to grecka zapiekanka. Musaka tradycyjnie przygotowywana jest z bakłażanów i zmielonego mięsa. Dzięki temu jest potrawą bardzo zdrową oraz bardzo sycącą. Niemniej czas oczekiwania na tę pyszną potrawę jest bardzo wysoki. Zajmuje to co najmniej dwie godziny, a w niektórych wersjach nawet dłużej.

Aby na naszych stołach mogła zagościć grecka musaka, będą oczywiście potrzebne bakłażany oraz mięso mielone. Są to składniki, o których już wspominaliśmy. Mięso mielone powinno się kupić w ilości pół kilograma. Może to być wołowina, cielęcina lub baranina. Do farszu mięsnego należy mieć także jedną łyżkę oleju do smażenia, trzy ząbki czosnku, pół szklanki białego wina, czterysta gram pomidorów, dużą cebulę.

Musaka grecka przepisy

Do sosu beszamelowego należy mieć ćwierć kostki dobrego masła, dwie szklanki dobrej jakości mleka. Potrzeba także osiemdziesięciu gram sera. Domowa mussaka najlepiej smakuje z fetą. Niemniej cheddar również nada się do naszego celu.

Z dodatków warto wyposażyć się w cztery dorodne ziemniaki, łyżkę soli, dwa porządne bakłażany, oraz osiem łyżek dobrej jakości oleju do smażenia.

Pod względem kalorii musaka kcal jest dość obfita. Niemniej zapewnia ciału dużą ilość wszystkich niezbędnych mu makroskładników.