Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji. Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami.

Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad.

Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :)

Obejrzyj nasze filmy:

Przeczytaj przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja)

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 800g mięsa mielonego (dowolnego)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta oregano
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 500g ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • oliwa

Domowa Mussaka – przepis

Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki.

Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy oregano, pieprzem (jeśli potrzeba) i cynamonem.

Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na parę minut. Następnie przesmażamy je dosłownie chwilę na patelni grillowej.

Zobacz przepis na: Dorsz zapiekany w porach

W międzyczasie w rondelku przygotowujemy sos beszamelowy –  roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko i cały czas mieszając gotujemy aż powstanie dość gęsta konsystencja sosu (trochę jak budyń).

Poszczególne składniki układamy w formie do zapiekania w następującej kolejności (od dołu):

  • bakłażan
  • ziemniaki
  • mięso
  • sos beszamelowy
  • bakłażan
  • ziemniaki
  • mięso
  • bakłażan
  • sos beszamelowy
Domowa Musaka

I gotowe… smacznego!