Desery

Ciasto marchewkowo orzechowe

Ciasto marchewkowo orzechowe z dodatkiem soczystego jabłka i nutą aromatycznego cynamonu. Świetne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie zdrową kuchnię, ale nie chcą rezygnować z odrobiny słodyczy. Sprawdzi się na świątecznym stole, ale i na niezobowiązujących pogaduchach ze znajomymi. Zabrane ze sobą do szkoły lub pracy będzie doskonałym dodatkiem do lunchu. W dodatku szybkie i proste w przygotowaniu.

Koniecznie trzeba je wypróbować, bo bez wątpienia zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g brązowego cukru (można dać nieco mniej)
  • 175 ml oleju roślinnego
  • 2 duże jajka lub 3 średnie
  • 250 g marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich (bez łupinek)
  • szczypta soli

Ciasto marchewkowo orzechowe – przepis:

Orzechy włoskie drobno posiekaj, marchewkę dokładnie umyj, obierz i zetrzyj. Możesz to zrobić na dużych lub średnich oczkach tarki.  Obrane jabłko pokrój w drobną kostkę. Jajka wbij do misy miksera, po czym ubijaj je wraz z cukrem na puszystą masę tak, aby podwoiły swoją objętość. Jeśli nie masz miksera, możesz to oczywiście zrobić ręcznie. Pod koniec ubijania powoli dolewaj olej. Następnie dodaj startą marchewkę, orzechy oraz jabłko, po czym delikatnie wymieszaj.

W osobnej misce wymieszaj ze sobą pozostałe suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Jeśli chcesz, możesz dodać też inne korzenne przyprawy, np. imbir. Po wymieszaniu połącz ze sobą zawartość obu misek, po czym wszystko przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz przez godzinę. Podawaj po przestudzeniu.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.