Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i co najważniejsze wychodzą pyszne :)

Bruschetta wywodzi się z Włoch, najprościej mówiąc jest to grzanka z dodatkiem pomidorów i sera. Oczywiście istnieje wiele różnych przepisów na tą przystawkę. Najpopularniejsza to wersja z pomidorami i bazylią.

Nasza wersja bruschetty będzie dodatkowo wzbogacona o wywodzący się ze słonecznej Italii ser mozzarella.

Składniki

  • 2 pomidory
  • bagietka
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 20g parmezanu

Bruschetty z pomidorami i mozzarellą – przepis

  1. Bagietkę kroimy w kromki.
  2. Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
  4. Bazylię drobno siekamy.
  5. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą.
  6. Pomidory, mozzarellę, bazylię i czosnek mieszamy w misce z odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na przygotowane pomidory nakładamy na każdą kromkę bagietki.
  7. Całość posypujemy startym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 5-6 minut .

Smacznego!