Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i co najważniejsze wychodzą pyszne :)
Bruschetta wywodzi się z Włoch, najprościej mówiąc jest to grzanka z dodatkiem pomidorów i sera. Oczywiście istnieje wiele różnych przepisów na tą przystawkę. Najpopularniejsza to wersja z pomidorami i bazylią.
Nasza wersja bruschetty będzie dodatkowo wzbogacona o wywodzący się ze słonecznej Italii ser mozzarella.
Składniki
- 2 pomidory
- bagietka
- 1 kulka mozzarelli
- garść liści bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 20g parmezanu
Bruschetty z pomidorami i mozzarellą – przepis
- Bagietkę kroimy w kromki.
- Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.
- Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
- Bazylię drobno siekamy.
- Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą.
- Pomidory, mozzarellę, bazylię i czosnek mieszamy w misce z odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na przygotowane pomidory nakładamy na każdą kromkę bagietki.
- Całość posypujemy startym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 5-6 minut .
Smacznego!
Muszę spróbować na pewno są pyszne
Idealne na szybką kolację. Ale na romantyczny wieczór we dwoje też będą doskonałe.