Bruschetta – szybka i smaczna przekąska

Bruschetta - szybka i smaczna przekąska

Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby składników.

Przekąska albo jak niektórzy wolą przystawka wywodzi się z Włoch. Jest ona przygotowywana na bazie świeżej chrupiącej bagietki oraz pomidorów.

Właśnie dlatego do jej przygotowania powinniśmy wykorzystać dojrzałe pomidory i dobrej jakości oliwę. Nieodłącznym również elementem będą listki świeżej bazylii nadające wyjątkową lekkość tej potrawy :)

Bruschetty z pomidorami możecie wykorzystać jako szybką przystawkę na spotkanie ze znajomymi, albo lekką kolację. Nie będę ukrywał, że idealnie do nich będzie pasowało wytrawne, albo półwytrawne czerwone wino.

Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis…

Składniki

  • bagietka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • garść świeżej bazylii
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Bruschetta – przepis

  1. Bagietkę kroimy w kromki.
  2. Z pomidorów wydrążamy gniazda nasienne – nie będą potrzebne. Pomidory kroimy w kostkę.
  3. Listki bazylii dzielimy na mniejsze kawałki.
  4. Pomidory mieszamy z bazylią, oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Pomidory układamy na bagietce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około 5-6 minut.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.