Tarta z cukinią i kurczakiem

Tarta z cukinią i kurczakiem

Jeśli lubicie cukinię to ten przepis jest z całą pewnością dla Was – tarta z cukinią i kurczakiem. Tarta przygotowana według poniższego przepisu będzie idealnie pasowała nie tylko na obiad, ale również na romantyczną kolację.

Wbrew pozorom pomimo wykorzystania ciasta francuskiego danie jest bardzo lekkie i tak jak wspomniałem wcześniej spokojnie możecie je zjeść na kolację.

Być może niektórzy zarzucą nam wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego… ale po prostu tak jest szybciej i łatwiej…

Zapomniałem dodać, że ten pyszny obiad – to była niedzielna niespodzianka dla mnie od Madzi :)

Tarta z cukinią i kurczakiem – składniki

  • 3 cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 kostki sera feta
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 3 jajka
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Tarta z cukinią i kurczakiem – przepis

Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek.

Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawionego do smaku tylko solą i pieprzem.

W oddzielnym naczyniu przygotowujemy masę jajeczną – śmietanę mieszamy z jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.

Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, a następnie układamy na nim cukinię, kurczaka, plastry pomidora i całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu tarty układamy pokrojony w kostkę ser feta.

Tartę z cukinią i kurczakiem pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.