Szybkie ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, tak więc nie może ich również zabraknąć w moich przepisach. Tym razem razem z Madzią przygotowaliśmy pyszne ciasto z truskawkami. Podczas jego przygotowywania inspirowaliśmy się innymi przepisami z internetu.

Przepis na ciasto możecie również wykorzystać do ciast z innymi sezonowymi owocami. Z całą pewnością będzie przepyszne.

Smakuje piekielnie dobrze jeszcze na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Ciasto jest delikatne i bardzo puszyste. Sprawdźcie sami….

Składniki na szybkie ciasto z truskawkami

  • 400g truskawek
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru – jeśli lubicie mniej słodkie ciasto dajcie odrobinę mniej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 320 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

Przepis na szybkie ciasto z truskawkami

Ciasto jest najlepiej przygotować bez pomocy miksera. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy łyżki.

W misce mieszamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy jogurt i olej, cały czas mieszając. Jak składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość mieszamy tak, aby nie było grudek.

Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i na wierzchu układamy pokrojone owoce.

Ciasto z truskawkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przez kolejne 5 minut.

Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. 

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.