Strogonow

Strogonow

Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że strogonow w domowym wykonaniu może być tak smaczny :) To danie jest niezwykle syte i rozgrzewające, więc świetnie będzie się nadawało na zimowe obiady :)

Niestety należy też wspomnieć o pewnych minusach, jest ono dość czasochłonne w przygotowaniu :( No ale nic… poniżej znajdziecie przepis…

Strogonow – składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pora
  • 1/2 małego selera
  • 3 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól
  • olej
  • pieprz

Strogonow – przepis:

  1. Mięso myjemy i wkładamy do garnka – zalewamy 3 litrami wody, dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora i całość gotujemy ok. 60 minut, aż mięso stanie się miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Mięso wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Marchewkę z wywaru kroimy w plasterki.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie szklimy na odrobinie oleju.
  5. Obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki dodajemy do cebuli o dusimy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Pod koniec duszenia pieczarek dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokrojone mięso.
  7. Bulion odcedzamy, dodajemy nasze składniki z patelni, koncentrat pomidorowy, marchewkę, dolewamy wody (tak aby łącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Całość doprawiamy do smaku 2 łyżkami czerwonej słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką ostrej papryki.
  8. Zupę zagęszczamy mąką – do 1/2 objętości kubka wlewamy wodę i dodajemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.