Bananowa tarta z bitą śmietaną

Tarta bananowa

Nie przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest niezwykle proste, jedynie musicie uzbroić się w cierpliwość, bowiem ciasto musi chwilę (najlepiej kilka godzin) poleżeć w lodówce. Niestety ale to czekanie na tartę zanim będzie gotowana jest chyba najgorsze… ale potem jej smak nam wszystko wynagrodzi :)

Nie pozostaje Wam nic innego jak spróbować tej tarty :)

Bananowa tarta z bitą śmietaną – składniki na spód

  • 250 g masła
  • 250g herbatników
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao

Bananowa tarta z bitą śmietaną – składniki na nadzienie

  • 400g masy kajmakowej (możecie również przygotować ją samodzielnie)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 banany
  • łyżeczka śmietan-fixu

Bananowa tarta z bitą śmietaną – dodatkowe składniki

  • 2 banany
  • kakao do posypania

ZOBACZ inne pomysły na DESERY


Bananowa tarta z bitą śmietaną – przepis

Masło roztapiamy w rondelku. Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki i mieszamy je z masłem, cynamonem i kakao. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę do tarty.

Puszkę z masą kajmakową podgrzewamy przez chwilę w gorącej wodzie aby była odrobinę bardziej płynna. Smarujemy nią spód tarty.

2 banany kroimy w drobną kostkę i układamy je na masie kajmakowej.

Śmietaną ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Wykładamy ją na tartę.

Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w plasterki banany i posypujemy odrobiną kakao.

Tartę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Tarta bananowa bez pieczenia

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.