Pokażę Wam jak zrobić rumiane, bardzo soczyste żeberka pieczone w piwie. Żeberka będziemy piekli w piekarniku z dodatkiem warzyw.
Marynatę do tych żeberek zrobimy na bazie piwa, miodu i musztardy z dodatkiem ulubionych przypraw. W tym wpisie znajdziecie sprawdzone porady oraz dokładny sposób ich przygotowania.
W okresie letnim bardzo często szykuję żeberka z grilla, jednak w bardzo prosty sposób możemy przygotować je w piekarniku. Korzystając z mojego przepisu żeberka będą soczyste, a mięso praktycznie samo będzie odchodziło od kosteczki.
Obejrzyj nasze filmy:
Żeberka pieczone w marynacie piwnej – dlaczego warto je przygotować?
Jest to bardzo prosty pomysł na niedzielny obiad. Mięso jest kruche i z łatwością odchodzi od kości. Żeberka możecie podać z ziemniakami, albo polecam Wam kluski śląskie polane sosem z pieczenia mięsa i domowymi zasmażanymi buraczkami.
Żeberka pieczone w piwie składniki
- 1 kg żeberek
- 3-4 szalotki
- 1 czerwona papryka
- 300 ml jasnego piwa
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 gałązki rozmarynu
Jak wybrać żeberka wieprzowe?
Podstawą mojego dania są żeberka wieprzowe, jednak zanim wybierzemy się do sklepu aby je kupić powinniśmy wiedzieć, czym się kierować przy zakupie żeberek. Warto kupować żeberka, których pochodzenia jesteśmy pewni. Idealne żeberka mają:
- kości w całości
- lekko różowate mieso
- sporo mięsa pomiędzy kośćmi
- białe przerosty tłuszczu
Do żeberek pieczonych i grillowanych najlepiej wybrać żeberka paski. Mają one trochę więcej tłuszczu, a tłuszcz to najlepszy nośnik smaku.
Gdzie kupować żeberka
Do swoich potraw staram się wybierać naturalne mięso i wędliny, takie z naturalnym składem, bez ulepszaczy, bez azotynu sodu, bez glutenu. A ponieważ gotuję również dla dzieci, jest to dla mnie bardzo ważna kwestia.
Kupując mięso sprawdzajmy etykiety, aby mięso było z Polski i posiadało certyfikat QAFP.
Tym razem zdecydowałem się na zakup mięsa „Paczka Wędlin z Rusiborza„.
Paczka Wędlin z Rusiborza – zalety
- certyfikat QAFP
- bez ulepszaczy
- świeże mięso
- produkt polski
- karmione zbożami bez GMO
- przesyłka przystosowana do transportu
A jak to się ma do cen w sklepach? Można powiedzieć, że ceny – ku mojemu zaskoczeniu – są bardzo konkurencyjne. Patrząc chociażby na cenę wędlin – zakup dobrej szynki w sklepie, bez pewności jej pochodzenia, w cenie poniżej 50 PLN nie jest takie proste i łatwe. Cena żeberek za kg jest taka typowo „sklepowa”, a mamy pewność jej pochodzenia.
A jak skorzystacie z kuponu KULINARNY5 to obniżycie cenę o 5%. Więc wyjdzie Was jeszcze taniej niż w sklepie osiedlowym. Kod jest ważny do 31.12.2022 r., więc zakupy wędlin z Rusiborza na święta to super pomysł.
Żeberka pieczone w piwie przepis
Jak już mamy wybrane mięso i przygotowaną resztę składników, możemy zaczynać. Żeberka kroję w mniejsze kawałki. Moje kawałki będą miały 1 kosteczkę.
Do miski wlewam piwo, dodaję miód, musztardę i przyprawy. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszam składniki i wkładam do nich żeberka. Jeśli chcecie jeszcze bardziej podkręcić smak, to obierzcie i przeciśnijcie przez praskę 1-2 ząbki czosnku i dodajcie go do marynaty. Każde żeberko obtaczam w marynacie, miskę zawijam folią spożywczą i wkładam do lodówki.
Żeberka powinny się marynować przynajmniej 2 godziny, ale najlepiej jak włożycie je do lodówki na całą noc.
Paprykę kroję w paseczki o szerokości około 1 cm. Szalotkę obieram i kroję w mniejsze kawałki.
W formie do pieczenia układam żeberka jedno obok drugiego i pomiędzy nimi układamy paprykę i szalotkę. Pozostałą marynatą polewam mięso. Na wierzchu układam gałązkę świeżego rozmarynu. Dzięki temu uzyskacie jeszcze bardziej intensywny smak.
W zależności od tego ile macie czasu – żeberka możecie piec przez 1-1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Albo zrobić żeberka długo pieczone. Ja swoje żeberka piekłem najpierw przez 30 minut w temperaturze 180 st. C, następnie obniżyłem temperaturę do 100 st. C i piekłem przez 75 minut i na sam koniec, aby je delikatnie zarumienić piekłem je w 200 st. C przez 20 minut.
Mięso wyszło idealne. Teraz wystarczy tylko do żeberek dodać ulubione dodatki i obiad gotowy. Polecam Wam kluski śląski i buraczki zasmażane.
Co prawda pewnie będzie to odebrane jako reklama, ale miałem okazję spróbować i poczęstować rodzinę wędlinami z Rusiborza i muszę Wam powiedzieć, że słyszałem same pozytywy. I coś ode mnie – kiełbasa PYCHA!