Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym to jedno z tych uniwersalnych dań, które możemy przygotować zawsze, kiedy brakuje czasu albo nie mamy pomysłu na obiad. To połączenie prostoty w przygotowaniu z wyrazistym smakiem, które z łatwością staje się ulubionym posiłkiem niejednego domu.

Ta pyszna potrawa, choć może wydawać się skomplikowana ze względu na różnorodność składników, w rzeczywistości zaskakuje prostotą swojego przygotowania.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, choć może brzmieć jak danie wymagające danie, jest w istocie niezwykle prosta w przygotowaniu. Podstawowe składniki, takie jak ziemniaki, mielone mięso, warzywa i przyprawy, stanowią bazę tego dania.

Zapiekanki ziemniaczane wyróżnia prostota składników i łatwość ich dostępności sprawiają, że zapiekanka ziemniaczana z sosem śmietanowym staje się popularnym wyborem dla osób poszukujących szybkich i smacznych dań do przygotowania w domu.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym składniki

  • 8 ziemniaków
  • 600g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 200g śmietany
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 1 niewielka cebula
  • 150 g tartego sera zółtego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

W tym przepis możecie użyć dowolnego mięsa mielonego, osobiście nie polecam mięsa mielonego drobiowego, bo moim zdaniem jest zbyt delikatne do przygotowania tego dania. Świetnie się sprawdzi na przykład mięso mielone z łopatki, albo aby było znacznie bardziej wyraziste mięso mielone wołowe.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym przepis

WIele przepisów zaleca przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z surowych ziemniaków, ja uważam, że to błąd, bo nie zawsze wszystkie ziemniaki będą odpowiednio upieczone i może zdarzyć się surowy ziemniak. Dlatego najpierw obieramy ziemniaki i przez 6-7 minut je gotujemy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy ziemniaki stygną, przygotowujemy mięso. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i ją szklimy. Jak cebula będzie szklista dodajemy mięso i podsmażamy. W trakcie smażenia doprawiamy mięso oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso będzie się smażyło około 12 -15 minut. Należy je od czasu do czasu przemieszać.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym

Ziemniaki kroimy w dość cienkie plasterki.

W naczyniu żaroodpornym, najlepiej jest wybrać takie naczynie aby miało przykrycie, na dnie układamy pierwszą warstwę ziemniaków.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym

Następnie układamy na nie podsmażone mięso, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, na nie kładziemy pozostałą część mięsa i na wierzch pokrojone ziemniaki.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym

W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i ketchup. Tak przygotowanym sosem śmietanym polewamy całość zapiekanki ziemniaczanej. Przykrywamy pokrywką od naczynia i wkładamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. w opcji góra – dół.

Po 30 minutach, naczynie okrywamy i posypujemy zapiekankę startym żółtym serem. Pieczemy całość jeszcze przez około 10 minut. W tym czasie ser powinien się rozpuścić i delikatnie podpiec.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym

Zapiekankę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na około 3 minut. Po tym czasie możemy ją kroić i podawać.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem śmietanowym

Smacznego!