Sałatka warstwowa gyros a’la Madzia

Sałatka warstwowa gyros a'la Madzia

I po raz kolejny przepis mojej Madzi na sałatkę warstwową z kurczaka i jajkiem. Co prawda przygotowanie jej nie jest bardzo szybkie, a to za sprawą kurczaka, które trzeba usmażyć i ugotowania jajek.

Zaczynamy…

Sałatka warstwowa gyros – składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • odrobina oliwy
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 5 jajek
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 duża czerwona cebula
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • ketchup

Sałatka warstwowa gyros – przepis

Najlepiej jest przyprawić mięso dzień wcześniej aby przeszło przyprawami. Kroimy je na mniejsze kawałki, w kosteczkę o szerokości 1 cm. Polewamy je odrobiną oliwy, posypujemy przyprawą gyros, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.

Następnego dnia podsmażamy je na patelni. Do marynaty dawaliśmy oliwę, tak więc nie musimy jej już dodawać do smażenia. W między czasie w dużym garnku gotujemy jajka.

Cebulę, jajka (ugotowane i ostudzone), ogórki konserwowe kroimy w dość drobną kosteczkę. Kapustę drobno siekamy.

A teraz pora na warstwy w naszej sałatce (zaczynamy od dołu):

  1. Usmażona pierś z kurczaka
  2. Cebula pokrojona w kostkę
  3. Ketchup
  4. Ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę.
  5. Majonez
  6. Kapusta pekińska
  7. Kukurydza
  8. Jajka pokrojone w kosteczkę
  9. Majonez
  10. Ketchup

 

Smacznego !

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.