Racuchy jogurtowe z dodatkiem świeżych, słodkich jabłek to nie tylko smaczny pomysł na śniadanie, to także pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci.
Moje racuchy na jogurcie nie zawierają drożdży i przy ich wykorzystaniu nie trzeba wykorzystywać miksera. Wszystko wymieszamy przy pomocy łyżki, albo widelca.
Podczas smażenia racuchów w domu rozchodzi się ten wyjątkowy zapach, który sprawia, że każdy ma ochotę na takiego placuszka.
Obejrzyj nasze filmy:
Osobiście takie placuszki śniadaniowe przygotowuję w weekend, kiedy rano nie trzeba się nigdzie śpieszyć i na śniadanie można przeznaczyć znacznie więcej czasu. Jednak czasem popołudniami dla dzieci, również je przygotowuję. Podaję je z odrobiną cukru pudru, dzięki czemu mam pewność, że dzieciaki zjedzą je z jeszcze większą chęcią.
Racuszki możecie przygotować z dodatkiem jabłek, ale równie dobre będą w stylu amerykańskich pancake’s podane z syropem klonowym. Na moim blogu kulinarnym w przepisach znajdziecie również pyszne placuszki z serków waniliowych, to jest kolejna propozycja na pyszne śniadanie.
Racuchy jogurtowe składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 250g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- masło do smażenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 średnie jabłka
Aby placuszki wyszły nam idealne, zarówno jogurt, jak i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Powinny być w temperaturze pokojowej,.
Racuchy jogurtowe przepis
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier puder i wszystko razem mieszamy.
Następnie do miski dodajemy jogurt naturalny około 250g, wbijamy jajka. Polecam Wam wybić jajka najpierw do miseczki, aby do ciasta na placuszki nie wpadły skorupki, bo będzie je ciężko później wyjąć.
Jabłka na placuszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, albo jeśli wolicie możecie je zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Zarówno jedna, jak i druga wersja placuszków jest pyszna. Jeśli Wasze ciasto wyszło za gęste, to zetrzyjcie do niego jabłka na tarce. Podczas tarcia jabłka puszczą odrobinę soku.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła smażymy na rumiano- złoty kolor placuszki. Bardzo ważne jest aby smażyć racuchy na średnim ogniu. Nie może być on zbyt duży, bowiem placuszki spieką się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Każdy racuszek jogurtowy smażymy mniej więcej przez 2-3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placuszki jogurtowe podajemy posypane odrobiną cukru pudru.

Smacznego!