Drożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki.
Szybkie i delikatne, wilgotne w smaku….
Składniki na zaczyn
- 2 łyżki mąki
- 50g drożdży
- 100 ml mleka
- 1 łyżka cukru
Składniki na racuchy
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- łyżka cukru
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
Racuchy drożdżowe przepis
- Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Pamiętajmy składniki musza być w temperaturze pokojowej.
- Po 15 minut mieszamy wszystkie składniki na pączki z zaczynem aż połączą się składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Na rozgrzany olej przy pomocy łyżki wykładamy niewielkie kawałki ciasta i smażymy na rumiany kolor.
- Po usmażeniu przekładamy racuchy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- W miseczce mieszamy cukier puder z odrobiną cukru waniliowego, a następnie obtaczamy w nim usmażone racuchy.
Smacznego!