Pulpeciki dla niemowlaka to łatwy i zdrowy posiłek dla niemowląt. Klopsiki można pokroić w kostkę i wymieszać z jedzeniem dla niemowląt, albo podawać jako samodzielny posiłek.
Niemowlęta mają delikatne żołądki, więc ważne jest, aby karmić je odpowiednim rodzajem jedzenia. Kiedy jesteś nowym rodzicem, prawdopodobnie nie jesteś pewien, czym karmić swoje dziecko. Chcesz mieć pewność, że Twoje dziecko otrzymuje odpowiednie składniki odżywcze, ale nie chcesz przytłaczać go dużą ilością różnych pokarmów. Jednym z rozwiązań, jest podawanie dziecku domowych pulpecików.
Domowe klopsiki dla dzieci są łatwe do przeżucia i strawienia dla niemowląt, więc są dobrym sposobem na wprowadzenie nowych smaków i tekstur do ich diety. Są też na tyle łatwe, że nawet małe dzieci mogą je jeść samodzielnie lub z pomocą osoby dorosłej. Klopsiki to świetny sposób na przyzwyczajenie dziecka do jedzenia mięsa, które jest ważnym źródłem białka. Klopsiki zawierają również wiele innych składników odżywczych, których potrzebuje Twoje dziecko, w tym witaminy z grupy B i żelazo.
Obejrzyj nasze filmy:
Ważne jest aby były one zrobione z chudej mielonej wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka, aby nie miały dodatku tłuszczu lub soli.
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na dania przeznaczone dla niemowlaków. Wśród przepisów, które warto przygotować swojemu maluszkowi jest między innymi zupa z burakiem dla niemowlaka, czy zupa warzywna na króliku dla niemowląt. Jestem pewny, że Wasz pociecha zje ze smakiem taki posiłek.
Pulpeciki dla niemowlaka składniki
- 300g cielęciny
- 1 marchewka
- 3 łyżki kaszy mannej
Pulpeciki dla niemowlaka składniki na bulion
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
Możecie do tych pulpetów wykorzystać dowolne mięso. Ważne jest aby było bardzo chude. Ja akurat wybrałem do ich przygotowania cielęcinę. Bo jest najchudsza i bardzo delikatna.
Dzieci do pierwszego roku życia nie powinny jeść soli, właśnie dlatego nie będę doprawiam ani bulionu, ani pulpetów dla niemowlaka solą.
Pulpeciki dla niemowlaka przepis
Cielęcinę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli nie macie maszynki w domu, to w większości sklepów możecie poprosić o zmielenie mięsa na miejscu. Cielęcina nie jest klasycznym mięsem, które się mieli, bo jest bardzo delikatna, ale dla dziecka to idealny wybór.
Marchewkę obieramy i dokładnie myjemy. Ja ścieram ja na tarce przeznaczonej do tarcia ziemniaków, chcę uzyskać bardzo drobne wiórki, a wręcz „papkę”. Marchewkę dodaję do mięsa. Do mięsa dodajemy również kaszę manną. Jeśli jej nie macie to możecie zastąpić ją bułką tartą. Przygotowane mięso powinno być dość zwięzłe.
Z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki. Bardzo ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie ich w postaci podłużnej. Wtedy Wasze dziecko będzie mogło je wziąć w rękę i samodzielnie jeść.
W dużym garnku wstawiamy ok. 1,5 litra wody i dodajemy do niego obraną marchewkę, pietruszkę, listek laurowy i ziele angielskie. Bulion gotujemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy ogień i wkładamy przygotowane pulpeciki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
Ja podaję dziecku ostudzonego pulpecika, ziemniaki i marchewkę przekrojoną na pół z bulionu. Marchewka po takim czasie powinna być dość miękka, aby niemowlak sobie z nią poradził bez problemu. Ziemniaki możecie podać rozgniecione i karmić nimi dziecko, albo w całości, wtedy maluch weźmie sobie do ręki i będzie sam jadł.
Smacznego!