Pasta z pieczonego bakłażana to wegetariański przepis, który zyskuje coraz większą popularność. Jest to danie pełne smaku i zdrowych składników, które można podać jako przekąskę, dip lub sos do sałatek. Pasta z bakłażana jest przygotowywana z pieczonego bakłażana, który nadaje jej intensywny smak i kremową konsystencję.

Jest to danie pełne smaku i zdrowych składników, które można podać jako przekąskę, dip lub sos do sałatek.

Wegetariańska pasta z bakłażana jest idealna jako przekąska lub dip. Można ją podawać z pieczywem, takim jak chleb pita lub bagietka, lub z warzywami, takimi jak marchew, ogórek czy papryka. Można również użyć pasty z bakłażana jako sosu do makaronu lub jako dodatku do sałatek.

Obejrzyj nasze filmy:

Pasta z bakłażana jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Bakłażan, który jest jej głównym składnikiem, jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Jest to również źródło przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie organizmu przed chorobami.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne pasty. Chyba klasyką jest pasta jajeczna z żółtym serem, ale wśród moich przepisów znajdziesz również i takie pasty jakpPasta z kurczaka, czy chociażby pasta z białej fasoli. Warto spróbować nowych, zaskakujących smaków.

Pasta z pieczonego bakłażana składniki

  • 2-3 bakłażany
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1 łyżka pasty Tahini
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 1 główka czosnku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Dodatkowo będziecie potrzebowali foli aluminiowej, w którą będą zawinięte bakłażany podczas pieczenia ich w piekarniku.

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana przepis

Zaczynamy od dokładnego umycia bakłażanów. Następnie kroimy je wzdłuż na pół. Każdą z połówek posypujemy odrobina soli i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie dokładnie spłukujemy sól. Ten zabieg sprawi, że bakłażany nie będą gorzkie po przygotowaniu.

Pasta z pieczonego bakłażana przepis

Następnie każdą z połówek bakłażana skrapiamy oliwą z oliwek i zawijamy w folię. Możecie również zawijać w folię po dwie połówki.

Pasta z pieczonego bakłażana przepis

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. i wkładamy tam zawiniętego w folię bakłażana. Bakłażan ma się piec przez 20 minut w tej temperaturze. Ja piekę w opcji góra- dół, na środkowej półce. W tym czasie odcinamy z góry czosnek tak, aby otworzyć każdy ząbek czosnku. Następnie główkę zawijamy w folię aluminiową.

Po 20 minutach pieczenia bakłażana wkładamy do piekarnika czosnek i i pieczemy jeszcze z bakłażanem przez kolejne 30 minut.

Bakłażana i czosnek po upieczeniu odwijamy z folii i zostawiamy na chwilę aby odrobinę ostygł, inaczej możemy się poparzyć. Przy pomocy łyżki wyciągamy do miski miąższ ze środka bakłażana. Główkę czosnku łapiemy od zdrewniałej części i wyciskamy do miski. Ząbki czosnku powinny bez problemy wyjść z łupinek. Odstawiam na chwilę miskę aby bakłażan i czosnek przestygł.

Dodajemy teraz serek mascarpone, pastę Tahini oraz bazylię i szczyptę pieprzu. W tym momencie nie solę, bo bakłażan był solony na początki i nie chcemy aby pasta z pieczonego bakłażana była zbyt słona.

Pasta z pieczonego bakłażana przepis

Całość blendujemy, próbujemy i ewentualnie dodajemy trochę soli. Pasta z pieczonego bakłażana zaraz po ostygnięciu ląduje w słoiku, zakręcam i można tak przez tydzień przechowywać ją w lodówce.

Pasta z pieczonego bakłażana idealnie pasuje podawana razem z oliwkami, natką pietruszki, czy kolendrą. Może idealnie zastąpić nam na przykład domowy hummus.

Pasta z pieczonego bakłażana przepis
Pasta z pieczonego bakłażana przepis

Smacznego!