Pasta z pieczonego bakłażana to wegetariański przepis, który zyskuje coraz większą popularność. Jest to danie pełne smaku i zdrowych składników, które można podać jako przekąskę, dip lub sos do sałatek. Pasta z bakłażana jest przygotowywana z pieczonego bakłażana, który nadaje jej intensywny smak i kremową konsystencję.
Jest to danie pełne smaku i zdrowych składników, które można podać jako przekąskę, dip lub sos do sałatek.
Wegetariańska pasta z bakłażana jest idealna jako przekąska lub dip. Można ją podawać z pieczywem, takim jak chleb pita lub bagietka, lub z warzywami, takimi jak marchew, ogórek czy papryka. Można również użyć pasty z bakłażana jako sosu do makaronu lub jako dodatku do sałatek.
Obejrzyj nasze filmy:
Pasta z bakłażana jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Bakłażan, który jest jej głównym składnikiem, jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Jest to również źródło przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie organizmu przed chorobami.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne pasty. Chyba klasyką jest pasta jajeczna z żółtym serem, ale wśród moich przepisów znajdziesz również i takie pasty jakpPasta z kurczaka, czy chociażby pasta z białej fasoli. Warto spróbować nowych, zaskakujących smaków.
Pasta z pieczonego bakłażana składniki
- 2-3 bakłażany
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 łyżka pasty Tahini
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- 1 główka czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Dodatkowo będziecie potrzebowali foli aluminiowej, w którą będą zawinięte bakłażany podczas pieczenia ich w piekarniku.
Pasta z pieczonego bakłażana przepis
Zaczynamy od dokładnego umycia bakłażanów. Następnie kroimy je wzdłuż na pół. Każdą z połówek posypujemy odrobina soli i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie dokładnie spłukujemy sól. Ten zabieg sprawi, że bakłażany nie będą gorzkie po przygotowaniu.
Następnie każdą z połówek bakłażana skrapiamy oliwą z oliwek i zawijamy w folię. Możecie również zawijać w folię po dwie połówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. i wkładamy tam zawiniętego w folię bakłażana. Bakłażan ma się piec przez 20 minut w tej temperaturze. Ja piekę w opcji góra- dół, na środkowej półce. W tym czasie odcinamy z góry czosnek tak, aby otworzyć każdy ząbek czosnku. Następnie główkę zawijamy w folię aluminiową.
Po 20 minutach pieczenia bakłażana wkładamy do piekarnika czosnek i i pieczemy jeszcze z bakłażanem przez kolejne 30 minut.
Bakłażana i czosnek po upieczeniu odwijamy z folii i zostawiamy na chwilę aby odrobinę ostygł, inaczej możemy się poparzyć. Przy pomocy łyżki wyciągamy do miski miąższ ze środka bakłażana. Główkę czosnku łapiemy od zdrewniałej części i wyciskamy do miski. Ząbki czosnku powinny bez problemy wyjść z łupinek. Odstawiam na chwilę miskę aby bakłażan i czosnek przestygł.
Dodajemy teraz serek mascarpone, pastę Tahini oraz bazylię i szczyptę pieprzu. W tym momencie nie solę, bo bakłażan był solony na początki i nie chcemy aby pasta z pieczonego bakłażana była zbyt słona.
Całość blendujemy, próbujemy i ewentualnie dodajemy trochę soli. Pasta z pieczonego bakłażana zaraz po ostygnięciu ląduje w słoiku, zakręcam i można tak przez tydzień przechowywać ją w lodówce.
Pasta z pieczonego bakłażana idealnie pasuje podawana razem z oliwkami, natką pietruszki, czy kolendrą. Może idealnie zastąpić nam na przykład domowy hummus.
Smacznego!
Czy na pewno może być przechowywana w lodówce przez 7 dni.
Jak nie jest co chwilę wyciągana i wkładana do lodówki to tak. Ważne jest, że jak podajesz to wyciągasz potrzebną ilość, a reszta w słoiku w lodówce