Parówki zawijane w ciasto francuskie

Parówki zawijane w ciasto francuskie

Parówki zawijane w ciasto francuskie to błyskawiczna przystawka na spotkanie ze znajomymi, albo kiedy odwiedzą nas niezapowiadani goście. Parówki zawijane w ciasto francuskie to z całą pewnością jedno z najlepszych dań jakie lubią dzieci.

Podczas zawijania parówek w ciasto francuskie możemy polać je ketchupem, albo podać go jako osobny dodatek. Idealnie również pasował będzie tutaj jogurtowy sos czosnkowy.

Aby było szybciej, bo na tym polega cały fenomen tej przystawki – korzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Jest równie dobre jak to przygotowane w domu, a pozwala nam zaoszczędzić sporo czasu.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 parówek
  • ketchup
  • jajko
  • dodatkowo: domowy sos czosnkowy -> przepis TUTAJ

Zobacz także: Parówki w cieście francuskim z serem

Parówki zawijane w ciasto francuskie – przepis

  1. Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty o boku mniejszym 2-3 cm aniżeli długość parówki.
  2. Na każdym z nich układamy blisko brzegu parówkę i zwijamy.
  3. Nacinamy po wierzchu.
  4. Jajko roztrzepujemy w misce i smarujemy nim hot-dogi – będą znacznie bardziej rumiane i chrupiące.
  5. Pieczemy je w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut, sprawdzając w między czasie. Ciasto francuskie ma być rumiane.

Tą wersję przystawki podajemy z dodatkiem – sosem czosnkowych i/ lub ketchupem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.