Naleśniki z malinami to letnia propozycja na słodki obiad, albo kolację. Możecie przygotować naleśniki z dowolnymi owocami – najlepiej takimi jakie aktualnie są dostępne i na takie na jakie jest w danej chwili czas.

Maliny to owoce uwielbiany przez większość zarówno dorosłych, jak i dzieci. Zawierają ważne dla naszego organizmu witaminy C, E, B1 i B6, a także potas, magnez wapń i żelazo.

Sezon na maliny w Polsce rozpoczyna się w czerwcu, kończy w sierpniu. Warto zatem spożywać je w tym okresie jak najczęściej, bowiem są niskokaloryczne i są bogactwem witamin i minerałów. Mają działanie przeciwnowotworowe oraz ze względu na niski indeks glikemiczny, mogą spożywać je osobą cierpiące na cukrzycę.

Obejrzyj nasze filmy:

Popularnością cieszy się zarówno spożywanie samych owoców jako przekąski, jak i dodawanie ich do deserów i ciast, a także sporządzania dżemów i soków.

Przeczytaj przepis na: Puszyste gofry z owocami

Zazwyczaj przygotowują naleśniki bez jakieś proporcji, a na tak zwane „oko”. Więc jeśli ciasto u Was będzie zbyt gęste to dodajcie więcej mleka, jeśli zbyt rzadkie – więcej mąki. Ciasto naleśnikowe nie powinno mieć zbyt gęstej konsystencji, bo zależy nam na cienkich placuszkach.

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • odrobina wody gazowanej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo

  • sezonowe owoce
  • serek waniliowy – ja polecam Rolmlecz
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Naleśniki z malinami przepis

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Powinno mieć dość rzadką konsystencję.
  2. Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki.
  3. Naleśniki składamy na pół i znów na pół. Na wierzchu wykładamy odrobinę serka waniliowego, a następnie układamy maliny. Całość możemy oprószyć cukrem pudrem.

Sprawdź przepis na: Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą

Naleśniki z malinami
Naleśniki z malinami
Naleśniki z malinami
Naleśniki z malinami

Smacznego!