Naleśniki z malinami to letnia propozycja na słodki obiad, albo kolację. Możecie przygotować naleśniki z dowolnymi owocami – najlepiej takimi jakie aktualnie są dostępne i na takie na jakie jest w danej chwili czas.
Maliny to owoce uwielbiany przez większość zarówno dorosłych, jak i dzieci. Zawierają ważne dla naszego organizmu witaminy C, E, B1 i B6, a także potas, magnez wapń i żelazo.
Sezon na maliny w Polsce rozpoczyna się w czerwcu, kończy w sierpniu. Warto zatem spożywać je w tym okresie jak najczęściej, bowiem są niskokaloryczne i są bogactwem witamin i minerałów. Mają działanie przeciwnowotworowe oraz ze względu na niski indeks glikemiczny, mogą spożywać je osobą cierpiące na cukrzycę.
Obejrzyj nasze filmy:
Popularnością cieszy się zarówno spożywanie samych owoców jako przekąski, jak i dodawanie ich do deserów i ciast, a także sporządzania dżemów i soków.
Przeczytaj przepis na: Puszyste gofry z owocami
Zazwyczaj przygotowują naleśniki bez jakieś proporcji, a na tak zwane „oko”. Więc jeśli ciasto u Was będzie zbyt gęste to dodajcie więcej mleka, jeśli zbyt rzadkie – więcej mąki. Ciasto naleśnikowe nie powinno mieć zbyt gęstej konsystencji, bo zależy nam na cienkich placuszkach.
Składniki
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- odrobina wody gazowanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo
- sezonowe owoce
- serek waniliowy – ja polecam Rolmlecz
- cukier puder
- olej do smażenia
Naleśniki z malinami przepis
- W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Powinno mieć dość rzadką konsystencję.
- Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki.
- Naleśniki składamy na pół i znów na pół. Na wierzchu wykładamy odrobinę serka waniliowego, a następnie układamy maliny. Całość możemy oprószyć cukrem pudrem.
Sprawdź przepis na: Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą


Smacznego!