Mazurek z powidłami i kajmakiem
Desery

Mazurek z powidłami i kajmakiem

Czy ktoś sobie wyobraża święta Wielkanocne bez tego tradycyjnego ciasta, jakim jest mazurek. Chyba nie ma takiej osoby. Mazurek przygotowany na kruchym, bardzo delikatnym cieście z powidłami śliwkowymi, które idealnie przełamują słodki smak kajmaku.

Przygotowanie mazurka jest niezwykle proste, kluczem tego wypieku jest delikatne, kruche ciasto. To właśnie na takim cieście powinien być przygotowany typowy mazurek.

Składniki

  • 350g mąki pszennej
  • kostka masła – 200g
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3-4 łyżki powideł porzeczkowych
  • puszka masy kajmakowej (400g)
  • szczypta soli

Możecie również wykorzystać powidła z czarnej porzeczki, albo powidła śliwkowe. Ważne jest aby przełamać odrobinę słodki smak kajmaku. Tak, tak ciasto powinno być słodkie, ale nie aż tak bardzo.

Mazurek z powidłami i kajmakiem – jak zrobić

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło. Całość siekamy nożem, kiedy ciasto będzie przypominało swoim wyglądem kruszonkę dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy do połączenia się składników, formujemy kulę i wkładamy do torebki foliowej, którą następnie wraz z ciastem wkładamy na 45 minut do lodówki.

Następnie wyjmujemy z lodówki, czekamy 5 minut, aby ciasto złapało domową temperaturę i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dopasowujemy do blachy, nadmiar odcinamy, rolujemy i formujemy brzegi. Kruche ciasto pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Kruche ciasto na mazurki możecie przygotować 2-3 dni wcześniej.

Na kilka godzin przed podaniem, ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi, kajmakiem i dekorujemy. Do dekoracji możemy wykorzystać ulubione bakalie, skórkę pomarańczową, a nawet cytrusy w postaci pomarańczy.

Mazurek z powidłami i kajmakiem
Mazurek z powidłami i kajmakiem

Mazurek z powidłami i kajmakiem

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze