Filet z kurczaka jest tak uniwersalnym produktem, że możemy przygotować za jego pomocą całe mnóstwo smacznych, szybkich i prostych dań. Zachwycą one nas nie tylko prostotą, ale również wyjątkowym smakiem i aromatem. Kurczak w czerwonym curry to właśnie ta potrawa, która zachwyci całą Waszą rodzinę smakiem i wyglądem.
Używając pasty curry musicie bardzo uważać, bo jest bardzo ostra i jeśli dacie jej zbyt dużo danie może być zbyt ostre i cały jego smak zniknie :)
Kurczak w czerwonym curry – składnik (na 3-4 porcje)
- torebka ryżu np. brązowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 puszka ananasów
- 300g filetu z kurczaka
- 200g mieszanki chińskiej (możecie użyć świeżych warzyw)
- 400 ml mleczka kokosowego
- mała cebula
- olej do smażenia
Kurczak w czerwonym curry – przepis
Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Jak już będzie szklista dodajemy mrożone warzywa – mieszankę chińską (możecie użyć również świeżych warzyw, drobno pokrojonych). Ja osobiście uważam, że trochę szkoda czasu na krojenie tego wszystkiego i dlatego używam warzyw mrożonych.
Obejrzyj nasze filmy:
Całość smażymy chwilę do momentu kiedy warzywa będą al dente. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i całość smażymy przez kilka minut.
Kolejnym krokiem jest dodanie czerwonej pasty curry i kiedy dokładnie wymieszamy całość na patelni dodajemy mleczko kokosowe i wszystko dusimy na wolnym ogniu ok. 7-8 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i dusimy wszystko jeszcze przez 3-4 minuty.
Kurczaka w czerwonym curry najlepiej podać z ryżem.
Smacznego!