Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od Ciebie wielkiego zaangażowania a nie raz wyciągnie Cię z tarapatów, gdy niespodziewanie w Twoich drzwiach znajdą się niezapowiedziani goście.
Poniżej przestawiam listę zakupów i przepis.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z łopatki, wołowe – wedle uznania
- 1 mała bułka
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka mleka do namoczenia bułki
- 2 łyżki bułki tartej
- 250 g sera mozzarella
- Smalec do smażenia
- Sól
- Pieprz
- Czosnek
- Natka pietruszki
Kotlety mielone z mozzarellą – przepis:
- Na smalcu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, namocz w mleku bułkę
- Do miski włóż mięso, dodaj jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, bułkę, natkę pietruszki wyrób wszystko na jednolitą masę,
- Uformuj kulki oraz nadziej je mozzarellą
- Kotlety smaż na smalcu aż będą miały złoty kolor.
Smacznego!