Kotlety mielone z mozzarellą

Kotlety mielone z mozzarellą

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od Ciebie wielkiego zaangażowania a nie raz wyciągnie Cię z tarapatów, gdy niespodziewanie w Twoich drzwiach znajdą się niezapowiedziani goście.

Poniżej przestawiam listę zakupów i przepis.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki, wołowe – wedle uznania
  • 1 mała bułka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka mleka do namoczenia bułki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 250 g sera mozzarella
  • Smalec do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Natka pietruszki

Kotlety mielone z mozzarellą – przepis:

  1. Na smalcu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, namocz w mleku bułkę
  2. Do miski włóż mięso, dodaj jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, bułkę, natkę pietruszki wyrób wszystko na jednolitą masę,
  3. Uformuj kulki oraz nadziej je mozzarellą
  4. Kotlety smaż na smalcu aż będą miały złoty kolor.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.