Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów.
Ja pokażę Wam jak przygotować to danie w domowych warunkach… możecie być pewni, że nie zajmie nam to więcej jak 10 minut.
Składniki
- świeże mule (1-1,5 kg)
- puszka krojonych pomidorów (ok. 400g)
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- szczypta soli
- natka pietruszki
Klasyczne mule w sosie pomidorowym – przepis
- Mule myjemy pod bieżącą wodą. Pamiętajmy, aby otwarte od razu wyrzucić, bo są zepsute.
- Wkładamy je do garnka, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i gotujemy pod przykryciem ok. 4 minut. W tym czasie małże powinny nam się otworzyć.
Musicie pamiętać, aby nie gotować ich zbyt długo, bo będą suche. - Mule przekładamy na półmisek, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!