Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów.

Ja pokażę Wam jak przygotować to danie w domowych warunkach… możecie być pewni, że nie zajmie nam to więcej jak 10 minut.

Składniki

  • świeże mule (1-1,5 kg)
  • puszka krojonych pomidorów (ok. 400g)
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • natka pietruszki

Klasyczne mule w sosie pomidorowym – przepis

  1. Mule myjemy pod bieżącą wodą. Pamiętajmy, aby otwarte od razu wyrzucić, bo są zepsute.
  2. Wkładamy je do garnka, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy  i gotujemy pod przykryciem ok. 4 minut. W tym czasie małże powinny nam się otworzyć.
    Musicie pamiętać, aby nie gotować ich zbyt długo, bo będą suche.
  3. Mule przekładamy na półmisek, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: