Klasyczna karkówka z grilla

Klasyczna karkówka z grilla to zaraz po kurczaku jedno z najbardziej popularnych dań przygotowywanych na grillu.

Klasyczna karkówka z grilla to zaraz po kurczaku jedno z najbardziej popularnych dań przygotowywanych na grillu. Powinniśmy znać kilka podstawowych zasad, jak przygotować mięso aby było soczyste, a zarazem kruche i rozpływało się w ustach.

W tej wersji marynaty użyjemy kilku podstawowych przypraw. Oczywiście możecie użyć takich jakie lubicie najbardziej.

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • szczypta oregano
  • 2 ząbki czosnku

Klasyczna karkówka z grilla – przepis

  1. Karkówkę kroimy w plastry. Ale pamiętajcie nie mogą być zbyt cienkie, bo po prostu się spalą.
  2. W misce mieszamy oliwę z przyprawami i dodajemy posiekany i roztarty z solą czosnek.
  3. Plastry karkówki marynujemy w oliwie z przyprawami i zostawiamy na minimum 3 godziny.
  4. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie aż mięso będzie miękkie.

Jeśli szukacie jakiejś sałatki do karkówki zajrzyjcie TUTAJ.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.