Kawa latte to zaraz po cappuccino druga ulubiona kawa Polaków. Jak nazwa wskazuje „latte” czyli mleko, jest to typowo mleczna kawa.

Zarówno kawa latte jak i cappuccino to kawy, tradycyjnie spożywane przez Włochów do śniadania. Idealnie będzie pasowała do słodkich, niewielkich śniadań jakie są konsumowane we Włoszech.

Zobacz, czy charakteryzuje się: Kawa espresso – charakterystyka, smak

Kawa latte – charakterystyka

Napój ten składa się przede wszystkim z mleka i oczywiście wyrazistego espresso. W tej kawie powinno być go około 200 ml. Spienionego mleka jest tutaj niewiele i znajduje się wyłącznie na górze kawy. Kawę tą pija się tradycyjnie w filiżance.

Kawa latte – przygotowanie

Kluczowym elementem tej kawy jest spienione mleko. Spienia się je przy pomocy dyszy z gorącą parą w metalowym dzbanku. W przeciwieństwie do cappuccino w tej kawie jest znacznie mniej pianki.

Czy wiesz, jak smakuje: Kawa cappuccino – charakterystyka, smak

W odróżnieniu od kawy cappuccino, w kawie latte to espresso wlewa się do mleka.

Kawa latte - charakterystyka, smak