Karkówka pieczona z serem
Mięsa,  Obiady

Karkówka pieczona z serem

Karkówka pieczona z serem to jedno z moich ulubionych dań :) Zarówno cebula, pieczarki, ser i dodatek majonezu z ketchupem tworzą niepowtarzalny smak tego dania.

Tak pieczona karkówka doskonale będzie się nadawała zarówno podana z ziemniakami, kaszą, czy pęczakiem. Jeśli lubimy, możemy również przygotować do obiadu surówkę.

Karkówka pieczona z serem – składniki:

  • karkówka
  • 2-3 cebule
  • 700g pieczarek
  • 500g sera żółtego
  • majonez
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • pieprz ziołowy

Karkówka pieczona z serem przepis:

  1. Karkówkę myjemy i kroimy w ok. 1 cm plastry (ja ich nie rozbijam). Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Karkówkę przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, słodką papryką.
  3. Cebulę kroimy w plastry, a następnie układamy na plastrach karkówki.
  4. Na cebuli układamy pokrojone w plastry pieczarki.
  5. Kolejna warstwa to starty żółty ser.
  6. Na każdym plastrze karkówki kładziemy odrobinę majonezu i ketchupu.
  7. Całość pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 st. C.
Karkówka pieczona z serem
Karkówka pieczona z serem

Smacznego!

5 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
12 stycznia 2016 08:53

Ta karkówka jest przepyszna. Już nie raz robiłam podobną i zawsze cała rodzina jest zachwycona :)

anita
2 marca 2016 20:31

przepraszam,a ile potrzeba karkowki

Monika
13 września 2016 23:57

Witam serdecznie!
Chciałabym tą karkówkę przygotować na syna urodziny, nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego proszę mi napisać czy jeżeli będę piec na blaszce i przykryje folią aluminiową to za bardzo mi się nie wysuszy?

Karkówka pieczona z serem

Karkówka pieczona z serem lub też karkówka z pieczarkami to potrawa tradycyjna, dość często goszcząca na polskich stołach. Nic dziwnego. Dzięki zawartości białka i tłuszczy jest niezwykle sycąca, bowiem oba te makroskładniki mają właściwości, dzięki którym powodują bardzo przyjemne uczucie napełnienia jamy brzusznej.

Karkówka pieczona z serem przepisy

Aby przygotować karkówka z piekarnika z serem potrzebować będziemy sześciu plastrów karkówki, tyle samo plastrów sera żółtego oraz łyżek majonezu, dwie cebule, oleju rzepakowego, ketchupu chilli, soli morskiej, pieprzu młotkowanego.

Karkówka musi zostać oczyszczona ręcznikiem papierowym, rozbita tłuczkiem w sposób bardzo staranny i mocny. Plastry karkówki powinny zostać delikatne posmarowane olejem oraz doprawione wymienionymi na początku przyprawami. Potem kładziemy na nich cebulę, ser, smarujemy całość majonezem oraz ketchupem i kładziemy do piekarnika na około półtorej godziny w temperaturze stu siedemdziesięciu stopni Celsjusza.

Po odczekaniu wymaganego w przepisie czasu pieczona karkówka jest gotowa.