Karkówka pieczona z serem to jedno z moich ulubionych dań :) Zarówno cebula, pieczarki, ser i dodatek majonezu z ketchupem tworzą niepowtarzalny smak tego dania.
Tak pieczona karkówka doskonale będzie się nadawała zarówno podana z ziemniakami, kaszą, czy pęczakiem. Jeśli lubimy, możemy również przygotować do obiadu surówkę.
Karkówka pieczona z serem – składniki:
- karkówka
- 2-3 cebule
- 700g pieczarek
- 500g sera żółtego
- majonez
- ketchup
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- pieprz ziołowy
Karkówka pieczona z serem przepis:
- Karkówkę myjemy i kroimy w ok. 1 cm plastry (ja ich nie rozbijam). Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Karkówkę przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, słodką papryką.
- Cebulę kroimy w plastry, a następnie układamy na plastrach karkówki.
- Na cebuli układamy pokrojone w plastry pieczarki.
- Kolejna warstwa to starty żółty ser.
- Na każdym plastrze karkówki kładziemy odrobinę majonezu i ketchupu.
- Całość pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 st. C.
Smacznego!
Ta karkówka jest przepyszna. Już nie raz robiłam podobną i zawsze cała rodzina jest zachwycona :)
przepraszam,a ile potrzeba karkowki
U nas jej było ok. 1,2 kg
Witam serdecznie!
Chciałabym tą karkówkę przygotować na syna urodziny, nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego proszę mi napisać czy jeżeli będę piec na blaszce i przykryje folią aluminiową to za bardzo mi się nie wysuszy?
Nie ma znaczenia w czym Pani ją upiecze, nasza była pieczona bez przykrycia i nie wyschła. Więc nie musi ją Pani przykrywać folią.