Karkówka pieczona z serem
Mięsa,  Obiady

Karkówka pieczona z serem

Karkówka pieczona z serem to jedno z moich ulubionych dań :) Zarówno cebula, pieczarki, ser i dodatek majonezu z ketchupem tworzą niepowtarzalny smak tego dania.

Tak pieczona karkówka doskonale będzie się nadawała zarówno podana z ziemniakami, kaszą, czy pęczakiem. Jeśli lubimy, możemy również przygotować do obiadu surówkę.

Karkówka pieczona z serem – składniki:

  • karkówka
  • 2-3 cebule
  • 700g pieczarek
  • 500g sera żółtego
  • majonez
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • pieprz ziołowy

Karkówka pieczona z serem – przepis:

  1. Karkówkę myjemy i kroimy w ok. 1 cm plastry (ja ich nie rozbijam). Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Karkówkę przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, słodką papryką.
  3. Cebulę kroimy w plastry, a następnie układamy na plastrach karkówki.
  4. Na cebuli układamy pokrojone w plastry pieczarki.
  5. Kolejna warstwa to starty żółty ser.
  6. Na każdym plastrze karkówki kładziemy odrobinę majonezu i ketchupu.
  7. Całość pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 st. C.

Smacznego!

5 komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.