Makaron to rodzaj wysuszonego ciasta składającego się najczęściej ze specjalnego rodzaju mąki – semoliny, wytwarzanej z pszenicy durum i wody lub z semoliny i jaj (makaron jajeczny). Przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, czy makaron jest zrobiony z pszenicy durum, bowiem inna mąka użyta do jego produkcji sprawia, że makaron jest klejący i zbyt miękki po ugotowaniu. Makarony mogą występować też w odmianie świeżej, czyli nie wysuszone. Taki makaron ma najczęściej krótszy termin przydatności do spożycia.

Makarony – rodzaje

Istnieje wiele różnych rodzajów makaronów a ich głównym sposobem podziałów jest kształt. Każdy kształt ma własna nazwę najczęściej pochodzącą z języka włoskiego, np. fusilli, penne, ravioli.

Makarony – czas gotowania

Czas gotowania makaronu zależy od jego wielkości, kształtu oraz świeżości, zazwyczaj wynosi od 5 do 15 minut. Czas gotowania danego rodzaju makaronu jest zawsze podany na jego opakowaniu. Często widnieją na nim dwa czasy gotowania: jeden, do uzyskania makaronu al dente, czyli lekko twardego, niedogotowanego oraz drugi – czas gotowania do miękkości. Makarony świeże gotuje się znacznie krócej od suszonych, zazwyczaj od 2 do 5 minut, w zależności od kształtu.

Obejrzyj nasze filmy:

Prawidłowe proporcje wody do surowego makaronu to 100 gramów makaronu na ¾ (750 ml) wody. Makaron zawsze wrzucamy do osolonego wrzątku. Nie ma też potrzeby dodawania do gotującego się makaronu tłuszczu – oleju czy oliwy. Dobry jakościowo makaron nie sklei się po ugotowaniu.

Makaron po ugotowaniu

Ugotowany makaron przelewamy i studzimy na szerokim sicie aby szybciej odparował nadmiar wody. Sitem należy potrząsać aby pozbyć się nadmiaru wody z wygotowana skrobią. Nie należy również polewać makaronu zimna wodą. Powoduje to tylko jego nadmierne stygnięcie i nie wpływa na polepszenie konsystencji, zależy ona wyłącznie od jakości makaronu.

Ugotowany i odcedzony makaron należy natychmiast podawać – łączyć z sosem lub podawać do zupy. Jeśli podajemy makaron do zupy, to należy to robić bezpośrednio przed podaniem. Nie trzymamy ugotowanego makaronu w płynie, ponieważ będzie go chłonął i w rezultacie stanie się miękki, rozgotowany.