Indyk w pomidorach to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni mięsnej. Jest to danie, które można przygotować w domu w prosty sposób, a jednocześnie jest bardzo smaczne i zdrowe.
Indyk w pomidorach podawany z ryżem to błyskawiczne i szybkie danie, które przygotujemy w 20 minut. Do przygotowania tego dania możecie użyć dowolnego ryżu, takiego jaki lubicie – brązowy, biały itd.
Indyk w sosie pomidorowym to danie, które można podać z dodatkiem ryżu lub kaszy, a także z sałatką z warzyw. Jest to świetna propozycja dla osób, które szukają zdrowych i smacznych przepisów na obiad.
Obejrzyj nasze filmy:
Dzięki zastosowaniu indyka i pomidorów, danie to jest bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i przeciwutleniacze, co może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia.
Szybki przepis na ryż w sosie indyjskim
Indyk w pomidorach składniki
- 200g filetu z indyka
- cebula
- świeży tymianek
- ryż
- oliwa z oliwek
- 400g pomidorów w puszce
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Indyk w pomidorach przepis
Na odrobinie oliwy szklimy pokrojoną cebulę, wraz z posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Musicie pamiętać, że czosnku nie można zbyt długo smażyć, bo zrobi się gorzki w smaku.
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę indyka. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy ok. 5 minut. Od czasu do czasu go mieszamy. Na patelnię dodajemy pomidory w puszce i całość dusimy przez 10 minut.
W tym czasie gotujemy według przepisu na opakowaniu ryż. Proponuję ugotować sypki ryż, nie będzie się on tak sklejał jak ten gotowany w woreczkach.
Na talerze wykładamy ryż i całość polewamy sosem z indykiem.
Smacznego!